Yemek Tuzlu Olursa Ne Yapılmalı?

Yemek Tuzlu Olursa Ne Yapılmalı?

Yemeklerin kıvamının ayarlanması, tadının tuzunun ayarlanması, baharat miktarının ayarlanması ustalık gerektiren konulardır. Çoğumuz profesyonel aşçılar değilizi göz kararı bir yemeğin içerisine ne kadar tuz ne kadar baharat atılacağını kesin olarak bilemeyiz. Genellikle tatma yöntemiyle kendi zevkimize göre tuz ve baharat miktarını ayarlarız.

Peki özellikle ramazan ayında oruçlu olunan ve tatma işleminin yapılamayacağı günlerde ya da dalgınlık eseri fazla miktarda yemeğe tuz atılıp yemek tuzlu olursa ne yapılmalı ?

Yemek yapmaya yeni başlayan kişilerin ya da yemek yapmakla pek arası olmayan kişilerin sıkça tuzu fazla koyarak yemeğin tuzlu olması başına gelebilir. Böyle bir durumda yemeğin dökülmesine ya da yeniden yemek yapılmasına gerek yoktur. Yapılacak birkaç yöntem yemeğin tuzunun azaltılmasına yardımcı olacaktır.

1-)Şeker İlave Edin

Yemeğinizin tuzunu çok hafif fazla kaçırdıysanız, bunun için yemeği tekrar yapmanıza ve zaman kaybetmenize gerek yok. Yemeğin tuz miktarına göre tadarak birkaç kesme şeker atabilirsiniz. Bu şekilde kolayca yemeğin tuzunu dengelersiniz.

2-) Patates Koyun

Yemeğiniz aşırı tuzlu oldu ise yapmanız gereken en pratik yöntemlerden bir tanesi patates koymak. Bir ya da birkaç patatesi üçe dörde bölerek yemeğinizin içerisine atınız. Patates yemekte tuzu emer ve yemeğinizi tekrardan yapmak zorunda kalmazsınız.

3-) Kızarmış Ekmek Koyun

Kızarmış ekmek de patatesin yaptığı görevin aynısını yaparak aşırı tuzlu yemeklerdeki tuzun emilmesini sağlar. Böylece yemeğinizin tuzu azalır ve rahatlıkla yiyebilirsiniz.
Eğer yemeğiniz aşırı tuzlu ise bu sefer tuzun azaltılması için patates ve kızartılmış ekmeği birlikte kullanabilirsiniz.

4-) Süt İlave Edin

Özellikle çorbalarda bu yöntem kullanılmaktadır. Çorbanızın tuzu çok fazla geldi ise süt ekleyerek çorbanızın tuz dengesini ayarlayabilirsiniz.
Sütü tadında aşırı değişiklik yapmayacağını düşündüğünüz yemeklerde de rahatlıkla tuz dengesini ayarlamak için kullanabilirsiniz.

5-) Yemeğin suyunu değiştirin

Yemeğiniz çok ama çok tuzlu olduysa ve yukarıdaki yöntemlerin hiçbiri yemeğinizin tuzunu azaltmada etki etmediyse, yapacağınız son yöntem yemeğinizin suyunu bir kepçe yardımıyla ayırmak ve yerine yeni su ya da domates sosu koymaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR