Yemek Yerken, Yutkunurken Acı ve Ağrı

Yemek Yerken, Yutkunurken Acı ve Ağrı

Yutkunurken veya yemek yeme esnasında kimi zaman boğaz bölgesinde ağrı ve acı hissi oluşabilmektedir. Boğazda oluşan bu ağrı, acı hissi yutkunma zorluğu olarak bilinmektedir. Tıp literatüründe disfaji olarak bilinen yutkunma güçlüğü, “yemek yerken ve yutkunurken acı” şikayetine sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla yutkunma güçlüğünün nedenleri, yemek yerken ve yutkunurken acı söyleminin de sebepleri arasındadır.

Yemek yerken veya yutkunurken acı şikayeti kişinin boğazda şiddetli ağrı hissetmesine sebep olabilmekte ve gündelik yaşamını olumsuz yönden etkileyebilmektedir. Şikayetin tedavisi neden olan etkene göre değişiklik gösterebileceğinden, doğru tanı ve teşhis için bir an evvel uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Yutkunurken ve Yemek Yerken Boğazda Acı/Ağrı Neden Olur?

Soğuk Algınlığı 

Grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar boğaz enfeksiyonuna veya iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Boğaz enfeksiyonu, yutkunma güçlüğünün en bilindik nedenlerinden biridir. Bu sebepten oluşan acı ve ağrı hissiyatı genellikle kısa sürelidir. Fakat çok ciddi boğazda ağrı veya yüksek ateş gibi şikayetler söz konusuysa, derhal uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Yemek Borusu Rahatsızlıkları 

Yutkunurken ve yemek yerken boğazda acı şikayetinin en bariz nedenlerinden biri; yemek borusu rahatsızlıklarıdır. Ağızdan alınan besinlerin, yemek borusuna ve yemek borusu sayesinde mideye ulaşması yutma olarak bilinir. Yutma fonksiyonunda önemli işlevi olan yemek borusu, doğrudan boğaz ile bağlantılı olduğundan yemek borusu rahatsızlıkları boğazda ağrı hissedilmesine sebebiyet verebilir. Şikayetin bu sebepten kaynaklandığı düşünülüyorsa, doğru müdahale ve tedavi için bir an önce uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Sigara İçmek

Sigaranın bir çok konuda zararı olduğu gibi boğaz enfeksiyonunda da pek çok zararı bulunmaktadır. Sigara içmek, solunum yollarını olumsuz açıdan etkileyerek boğazda enfeksiyon ve iltihaplanmaya sebebiyet verebilmektedir. Boğazda meydana gelebilen enfeksiyon ise, yemek yerken ve yutkunurken boğazda acı şikayetine yol açabilir. Hem sağlık hem de oluşabilecek boğazda acı hissini önlemek adına sigara içmemekte fayda vardır.

Tümör Rahatsızlıkları

Vücudun herhangi bir bölgesinde baş gösterebilen kistlere/tümörlere, boğazda da rastlanabilmektedir. Boğazda oluşabilen kistler, yemek yerken veya yutkunma sırasında boğazda acı ve ağrı hissine sebebiyet verebilir. Hissedilen yutkunma güçlüğü nadiren de olsa, tümörden kaynaklanabilmektedir.

Yutkunurken Boğazımdaki Acı Nasıl Geçer?

Yutkunma güçlüğü olan kişiler, “yutkunurken boğazımdaki ağrı nasıl geçer” sorusunun cevabını merak etmektedirler. Yutkunma güçlüğü(disfaji) şikayetinin çözümü her ne kadar altında yatan nedenle ilintili olsa da, bir takım yöntemler uygulanabilir.

  • sigara içmemek
  • soğuk içecekler tüketmemek
  • ılık bitki çayları, ağrıyı azaltabilir
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ