Yer Elması Nasıl Saklanır?

Yer Elması Nasıl Saklanır?

Her zaman yapraklı olan ve yılda bir kere ekilen bir bitki olan yer elmasının kökeni Amerika’dır. Ortalama ağırlık olarak 75-200 gram aralığında değişen yer elmaları gri, pembe ya da mor renklerde olabilmekle beraber 100 gramında sadece 73 kalori içermektedir. Kolesterol içermemesi, yüksek kalitede fitokimyasal ve antioksidan içermesi ile oldukça faydalı olan yer elması, diyet yapan kişiler için ideal bir tatlandırıcı olarak da tercih edilmektedir.

Yapısındaki çözünebilir lif sayesinde de besinlerin sindirimine yardımcı olan yer elması böylelikle sindirim sistemine de faydalı olmaktadır. Sindirim kısmında oldukça yararlı olan yer elması böbrekleri yormadan da emilim kısmından dışarı atıldığı için tercih edilmesi gereken bir besindir.

Lif içeriği ile toksik maddeleri de uzaklaştıran yer elması vücutta kolon kanseri gibi kanser türlerinin oluşumunu engellemektedir. İçeriğinde bulunan C vitamini, A vitamini ve E vitamini antioksidan vitaminlerce de zengin olan yer elması öksürük, soğuk algınlığı gibi kış rahatsızlıklarına karşı da vücuda direnç kazandırmaktadır.

Özellikle demir, bakır ve potasyum gibi elementlerin kaynağı olan yer elmasının 100 gramlık taze kök kısmı ortalama bir bireyin potasyum gereksiniminin yüzde dokuzunu karşılamaktadır. Kalp dostu bir mineral olan potasyuma ek olarak yüksek miktarda B vitamini içeren yer elması pek çok şekilde kullanılabilmektedir. Çiğ olarak salatalarda, pürelerde, sotelerde kullanılabilen yer elması fazla pişirildiğinde ise yumuşayarak lapalaşabilmektedir.

Bahsedildiği üzere pek çok faydası olan yer elmasını satın alırken dikkat edilmesi gereken nokta ise satın alacağınız yer elmasının açık renkli olmasıdır. Açık renge sahip olan yer elması daha taze ve daha lezzetli olmasının yanında daha uzun süre muhafaza edilmeye müsaittir. Taze olarak mevsiminde alınan yer elması buzdolabında yaklaşık 10 gün süreyle muhafaza edilebilmektedir. Ancak mevsimi dışında da yer elması tüketmek isteyen bireyler taze olarak aldıkları yer elmalarını buzdolabının derin dondurucu kısmında muhafaza edebilmektedir.

Yer Elması Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

  • Çürüğü olmadan seçerek aldığınız taze yer elmalarınızın kabuklarını soyunuz.
  • Soyulan yer elmalarınızı bir kabın içerisine koyduktan sonra üzerlerini kapatacak kadar soğuk su ilave ediniz.
  • Soğuk su eklediğiniz yer elmalarınızın bulunduğu kaba bir tane limonun suyu sıkılır ve ardından ocakta beş dakika süresince kaynatılır.
  • Kaynama işleminden sonra yer elmaları soğuk su bulunan başka bir kaba aktarılır.
  • İşlemler tamamlandıktan sonra tüketileceği miktarlarda ayrılan yer elmaları buzdolabı poşetlerine konulduktan sonra buzdolabına konur.
  • Dondurulan yer elmalarını kullanırken çözünmesini beklemeden doğrudan yemeklere ekleyebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ