Yeşil Domates Nasıl Kızarır?

Yeşil Domates Nasıl Kızarır?

Henüz kızarmadan toplanan ve tüketiciye sunulan yeşil domatesler nasıl kızarır? Bu işlemin gerçeklemesi için bazı yöntemler mevcuttur. Eğer kırmızı olarak alma şansınız yoksa, siz de yeşil domateslerinizde bu yöntemlerden birini deneyebilirsiniz.

Kızarması için doğrudan güneş ışığına serilen domateslerin, vitamin değerlerinde azalma görülmektedir. Bu nedenle de bu domatesler, daha uygun şekillerde kızarmaya bırakılmalıdır.

Bunun için öncelikle yeşil domatesler bir kasaya ya da koli içine düzenli bir şekilde dizilir. Ardından oda sıcaklığında üzerine gazete kağıdı örtülür, bir süre sonra domatesler kızarmaya başlayacaktır.

Domates Neden Kızarır?

İlk aşamada yeşil olan domateslerin kızarma hikayesi aslında oldukça basit bir temele dayanmaktadır. Bitki hücre yapısında bulunan organeller(hücre içinde bulunan yapılar), üç farklı görev yapmaktadır. Bunların bir tanesi besin deposu olma özelliği, bir tanesi enerji oluşturma özelliği ve sonuncusu renk verme özelliğidir.

Renkleri meydana getiren pigmentler, yaratılmış her canlıda mevcuttur. Kloroplast plastit organeli yeşil renk oluşumunu sağlamaktadır. Bu plastit bulunduğu tüm bitkilere yeşil renk verilmesini sağlar. Farklı renkteki bitkiler için farklı renk kombinasyonları, bu plastit tarafından sağlanır. Domatesin başlangıçta yeşil renge sahip olmasının temel nedeni, iç kısmında olması gereken besin ve enerji faktörlerinin sağlanmasıdır. Enerjiye olan ihtiyaç gün geçtikçe azalığından, bu aşamada renk değişimi yeniden söz konusu hale gelir ve domateslerin olgunlaştığı da bu rengin yeşilden kırmızıya dönmesi ile anlaşılır.

Domates Kırmızı mı Olmalı?

Esasında, kırmızı ve yeşil domates, tat bakımından büyük farklılıklar göstermez. Ancak yeşil domates yapı itibariyle çok daha serttir. Bu nedenle kullanımı rahat olduğu için mutfaklarda genellikle kırmızı domates tercih edilmektedir.

  • Domateslerin yeşilken güneş ışığı alarak kızarması, en çok kullanılan yöntemdir ancak besin öğelerinde azalma meydana geleceğinden bu pek tavsiye edilmez.
  • Domateslerin hava ile temasını kesmek de gaz salınımlarının engellenmesinde etkili olacağı için kızarma ile sonuçlanacaktır.
  • Domatesin kırmızı rengi almasını sağlayan pigmentin ismi Likopen’dir. Bu pigment yalnızca domateste değil, kırmızı renkli tüm besinlerde mevcuttur.

Olgun Domates Nasıl Anlaşılır?

Domatesler, rengi yeşil olsa da hasat için uygun hale gelmiş, olgunlaşmış olabilirler. Bunu anlamak için yeşil domateslerden bir tanesi ikiye bölünerek içi incelenmelidir. İç kısmında sarı renge yakın bir renk tonu hakimse, büyük olasılıkla domates artık kullanıma hazır hale gelmiştir.

Olgunlaşmış domatesin kokusu da yeşile göre daha oturmuştur. Ancak bu iş ile alakalı olmayan kişilerin, aradaki farklı anlaması pek kolay değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ