Yeşil Erik Nasıl Saklanır?

Yeşil Erik Nasıl Saklanır?

Yeşil erik neredeyse herkesin çok severek tükettiği oldukça faydalı bir meyvedir. Yazın habercisi olarak ilkbahar aylarında kendini göstermeye başlayan erik yüksek su oranına sahip meyvelerden biridir. İçinde bulundurduğu yüksek su oranı nedeni ile de saklanma koşulları oldukça önemli bir konudur. Çünkü erik uygun koşullarda saklanmaması durumunda kolayca bozulabilir. Bu nedenle doğru yöntemler kullanarak yeşil eriği saklamak gerekir. Uygun koşullarda saklanan erik kısa vadede 8 haftaya kadar tazeliğini muhafaza edebilir.

Bunun yanı sıra yine doğru yöntemler kullanıldığı takdirde 10 aya kadar da yeşil eriği saklamak mümkündür. Yeşil eriğin saklanmasında süre farkının oluşması ile kullanılacak olan yöntemlerin farklılığından oluşmaktadır. Yeşil erikleri tazeliğini ve lezzetini kaybetmeden saklamak için uygulanabilecek iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri buzdolabında saklama yöntemiyken diğeri de derin dondurucuda saklama yöntemidir.

Erik Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Buzdolabında Saklama Yöntemi

Sahip olduğunuz yeşil eriği buzdolabında saklamak istiyorsanız yapmanız gereken işlem oldukça basit. Öncelikle tüm yeşil erikleri iyice yıkayın ve kurulayın. Bulunduğunuz yer eğer çok sıcak değilse yeşil eriklerinizin kurumasını da bekleyebilirsiniz. Ancak yeşil erik için en ideal sıcaklık 0 ᵒC’dir. Bu nedenle eriklerinizin dışarıda kalma süresi bozulma süresini de kısaltacaktır.

Kurulama işlemini tamamladıktan sonra yeşil erikleri uygun büyüklükte cam bir kaba alın ve üzerini streç film ile kapatın. Bunun yerine buzdolabı için uygun saklama kaplarına koyarak da yeşil erikleri 8 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Hava alması eriklerin daha çabuk bozulmasına neden olacağı için iki farklı kapta saklayarak daha uzun süre saklayabilirsiniz.

2-)Derin Dondurucuda Saklama Yöntemi

Yeşil eriklerinizi derin dondurucu da saklamak istiyorsanız yapmanız gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bunun için öncelikle yeşil eriklerinizi iyice yıkayın ve kurutun. Daha sonra ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkarın. Bu adımdan sonra uygulayacağınız adımlar erikleri kullanma şeklinize göre farklılık gösterebilir.

Ancak taze meyve olarak tüketmek istiyorsanız yeşil erikleri bir tepsi üzerine dizerek dondurucuya atın ve donduktan sonra buzdolabı poşetlerine alarak derin dondurucuya atın. Meyve suyu ya da komposto gibi farklı şekillerde tüketmeyi düşünüyorsanız çekirdeklerini ayırdığınız yeşil eriklerinizi biraz yumuşayana kadar haşlayın. Ardından istediğiniz büyüklükte olacak şekilde rondodan geçirerek küçültün. Hazırlamış olduğunuz erikleri soğuduğunda buzdolabı poşetlerine alarak derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu yöntemler ile 10 aya kadar erikleri saklayabilirsiniz.

NOT: Yeşil erikleri tepsi üzerinde dondurma işlemini yağlı kağıda koyarak da yapabilirsiniz. Erikleri olduğu gibi dondurucuya atmak buzu çözüldüğü zaman yumuşamasına ve kararmasına neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ