Yeşil Kahve Nasıl Saklanır?

Yeşil Kahve Nasıl Saklanır?

Yeşil kahve Türk kahvesinin olgunlaşmamış ve kavrulmamış halinden elde edilir. Bu nedenle de Türk kahvesi yeşil kahveye oranla kafein anlamında çok daha zengindir. Ancak yeşil kahvenin içerisinde bulunan kafein oranının düşük olması insan sağlığı açısından daha faydalıdır. Bu nedenden dolayı da kafein tüketmek istemeyen kahve severler sıklıkla yeşil kahve tüketir. Ancak yeşil kahvenin de saklanma koşullarına dikkat etmek gerekir. Saklanma koşulları anlamında oldukça hassas olan bir kahve türüdür.

Yeşil kahve özellikle nem olmak üzere ışık ve sıcaklıktan da uzak tutulmalıdır. Bunun yapılabilecek işlemler ise oldukça basittir. Ancak öncelikle nem koşullarına dikkat edilmelidir. Çünkü yeşil kahve sadece yüksek nemden değil aynı şekilde düşük nem oranlarından da etkilenen bir kahve türüdür. Bu noktalara dikkat edilerek yeşil kahve saklanmasına dikkat etmek için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler oldukça basit ve etkili yöntemlerdir.

Yeşil Kahve Saklama Yöntemleri

1-)Nem Oranı

Yeşil kahve için en önemli etken nemdir. Yüksek nem oranlarında yeşil kahve nemlenir ve tazeliğini kaybeder. Çiğ yağmış gibi bir yapıya bürünür. Bu nedenle yüksek nem oranına sahip bir ortamdan uzak tutulmalıdır. Aynı şekilde düşük nem oranları da yeşil kahvenin etkilenmesine neden olur. Düşük nem oranlarında saklanan yeşil kahvelerde ise içinde bulunan uçucuların buharlaşması durumu ortaya çıkar. Bu durumda yeşil kahveniz daha çabuk bozulur ve tadı olumsuz şekilde etkilenmiş olur. Yeşil kahve için en ideal nem oranı ise %60’dır.

2-)Işık Miktarı

Yeşil kahve ışık seven bir besin türü değildir. Bu nedenle yeşil kahveleri karanlık ve kuytu yerlerde saklamanız gerekir. Doğrudan ışığa maruz kalan yeşil kahvenin kısa sürede bozulduğunu ve tadının değiştiğini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle yeşil kahveyi kilerde ya da kuru erzak dolabınızda kuytu bir köşede saklayın. Bu şekilde tazeliğini daha uzun süre koruyacak ve içimi daha keyifli olacaktır.

3-)Sıcaklık Derecesi

Sıcaklık yeşil kahve için en etkili şartlardan biridir. Bunu için yeşil kahveyi sıcaklık değişimine maruz kalmayacak bir ortam da muhafaza etmek gerekir. Yeşil kahve için en uygun sıcaklık ise 23 ᵒC’dir. Yüksek sıcaklıklar kahvenin içinde bulunan yağların çıkmasını destekler. Bu nedenle yüksek sıcaklıklar kahvenin çabuk bozulmasına neden olur.

NOT: Yeşil kahve saklarken hava sirkülasyonunun olması gerektiği bilgisi doğru değildir. Çünkü yeşil kahve hava değişiminden oldukça çabuk ve çok etkilenir. Yeşil kahve için uygun nem, ışık ve sıcaklık şartlarında sabit hava şartlarında saklanması en doğru şeklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ