Yeşil Mercimek Nasıl Saklanır?

Yeşil Mercimek Nasıl Saklanır?

Yeşil mercimek baklagiller arasında yer alan bir besindir. İçerisinde bulunan yüksek lif ve protein miktarı ile insan sağlığı açısından oldukça etkili ve faydalı bir besindir. İçerdiği lif ve proteinlere ek olarak vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir.

Yapısında A vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini bulunduran mercimek aynı zamanda da mineral olarak kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve protein içermektedir. Tüm bu vitamin ve minerallerin yanı sıra folik asit açısından da oldukça zengin bir bakliyattır. Birçok besin değerini barındırmasından dolayı yeşil mercimek bağışıklık sistemini güçlenmesine, kas ve kemik yapısının güçlenmesine, kan dolaşımının hızlanmasına, kalp sağlığının korunmasına, şekerin düşmesine, kabızlığın giderilmesine, kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

Bunun yanı sıra yüksek oranda lif içermesinden dolayı da oldukça tok tutucu bir besindir. İçerdiği besin değerleri sayesinde insan sağlığı için birçok faydası bulunan yeşil mercimeği haftada 2 kez tüketmek gerekir. Ancak tüketilen mercimeğin yapısında bulunan bu besin değerlerini kaybetmemesi adına saklanma koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Doğru yöntemler ile saklanan yeşil mercimek yıl boyu tüketilebilir. Yeşil mercimeği saklarken uygun yöntemlerin kullanılmaması ise mercimeğin daha kısa süre içerisinde yapısının bozulmasına ve besin değerlerini kaybetmesine neden olur.

Yeşil Mercimek Saklama Yöntemleri

1-)Pamuklu Bez ile Saklama

Pamuklu bez yeşil mercimeğin saklanması için uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birisidir. Uygulaması da oldukça kolay olan bu yöntem için öncelikle mevcut olan yeşil mercimeği kapsayabilecek büyüklükte pamuklu bir bez torba hazırlayın. Daha sonra tüm mercimekleri bu torbanın içine alarak serin ve gölge bir ortamda yıl boyu saklayabilirsiniz.

2-)Cam Kavanoz ile Saklama

Cam kavanoz ile yeşil mercimek saklamak da oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Bunun için uygun büyüklüklerdeki cam kavanozlara yeşil mercimekleri doldurarak kuru ve ısıdan uzak ortamlarda saklayabilirsiniz.

Bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kavanozların kapaklarının sıkı bir şekilde kapanarak mercimeklerin hava ile temasının kesilmesini sağlamaktır. Bu şekilde mutfak dolaplarında ya da kilerde yeşil mercimek saklayabilirsiniz.

3-)Buzlukta Saklama

Buzlukta yeşil mercimek saklamak oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun için öncelikle saklamak istediğiniz miktarda yeşil mercimeği haşlayın ve soğuması için bir süre bekleyin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine tek yemeklik olacak şekilde paylaştırarak buzdolabınızın buzluk kısmına yerleştirin.

NOT: Fazla miktarlarda saklanan yeşil mercimekler belli aralıklar ile geniş bir tepsiye dökülerek havalandırılmalıdır. Bu işlem yeşil mercimeklerin böceklenme sürelerini uzatarak daha uzun süre saklama imkanı sunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ