Yoğurt Kaç Saatte Maya Tutar?

Yoğurt Kaç Saatte Maya Tutar?

Ev yapımı yoğurtların maya tutma süresine dikkat edilmeli ve bu süreye uygun biçimde hareket edilmelidir. Sanılanın aksine evde yoğurt yapmak oldukça basit bir iştir ve kısa sürede yapılmaktadır. Evde yoğurt yaparken dikkat edilecek en önemli nokta maya tutma süresidir. Vaktinden önce alınan ve üstü açılan yoğurtların tadı istenildiği gibi olmayacaktır. Maya süresi yoğurt yapma süresine göre oldukça fazladır ve fazla aceleci olmak yoğurdun tadını bozacaktır.

Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır?

Yoğurt mayalama süresi genellikle tam gün olarak hesaplanır. Bazı kişiler yoğurdu yalnızca birkaç saat mayalar ve tadından memnun olmaz. Öncelikle sütü kaynattıktan ve mayasını ekledikten sonra sütü cam kavanoz içine almalı ve bu şekilde mayalanmasını beklemeniz gerekmektedir. Cam kavanozu 50 derecelik fırının içinde mayalamanız halinde yoğurt 3 saat içinde mayalanacaktır.

Diğer mayalama yönteminde ise cam kavanozun ya da tencerenin içinde yer alan mayası eklenmiş sütün etrafının sıkıca sarılmasıdır. Bu şekilde süt çok daha uzun süre içinde mayalanmaktadır. Sütün bu şekilde mayalanması 8 saate kadar sürmektedir.

Yoğurdu mayaladıktan sonra hemen tüketmemeniz gereklidir. Mayalanan yoğurdun öncelikle buzdolabında bekletilmesi sonrasında tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Yoğurt Nasıl Mayalanmalı?

  • Evde yoğurt yapabilmek için öncelikle en az 2 litre taze açık süt alın ve büyük bir tencerenin içine alın.
  • Tencerenin altını yakın ve sütü kaynatın. Süt kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve 10 dakika daha kısık ateşte pişirin.
  • Sonrasında ocağın altını kapatın ve sütü 25 dakika boyunca bekletin. Süt ılıdıktan sonrasında içine önceki yoğurt içinden ayırdığınız bir miktar yoğurdu katabilir ve karıştırabilirsiniz.
  • Yoğurdu tatlı olarak yemek isterseniz bu karışımın içine bir yemek kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
  • Mayalı yoğurdun ağzını kapatıp etrafını kalın bir bez ile kapatıp 7 ya da 8 bekleyebilirsiniz.
  • Bu süre sonunda yoğurdu hemen tüketmek yerine buzdolabına koymalı ve birkaç saat bu şekilde beklettikten sonra tüketmeye özen göstermelisiniz.

Yoğurt Yaparken Dikkat Edilecek Püf Noktaları

  • Yoğurt yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalarından birisi yoğurdun nasıl istendiğiyle ilgilidir. Sert kıvamlı yoğurt isteyen kişilerin eklediklerin sütün yarısı kadar manda sütü kullanması tavsiye edilmektedir.
  • Evde süt mayalayacak kişilerin dikkat etmesi gereken noktalardan bir diğeri ise hazır süt değil açık süt kullanımı yapılmasıdır. Paket sütler ile yapılan ev yoğurtlarının istenilen kıvamda tutması oldukça zordur.
  • Yoğurdun tam kıvamlı olabilmesi için en az bir gün bekletilmesi en uygun yöntem olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ