Yün Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Yün Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Yün halıya dökülen çayın oluşturduğu lekenin çıkarılması hem daha zor hem daha zahmetlidir. Burada halının yün olmasından dolayı emici özelliği çok daha kuvvetlidir. Çay hızla emilmektedir ve bu sebeple çok daha derinlemesine emilmekte ve yayılmaktadır. Bu nedenle yün halıya dökülen çayın leke oluşturmasını önlemek için çok daha hızlı bir şekilde hiç zaman kaybetmeden müdahale etmek gerekmektedir.

Yün halıda oluşan çay lekelerini çıkarmak, çay lekesinin daha derinlemesine yayılmasını ve dağılmasını önlemek için aşağıdaki yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Bu yöntemlerden sizin için pratik olanını seçebilirsiniz. Uygulamak istediğiniz yöntemin tüm basamaklarını harfiyen yerine getirdiğinizden emin olunuz.

1-)Bulaşık Deterjanı Kullanın

Yün halıda oluşan lekeleri çıkarmak için uygulayacağınız yöntemlerde olması gereken en önemli özellik yün halıya zarar vermemesidir. Yün halının dokusunun bozulmaması, kullanılan kimyasalın hasar vermemesi gerekmektedir. Bu sebeple genellikle leke çıkarıcı olarak doğal yöntemlerden ya da çok az zarar veren kimyasal maddelerden yararlanılmaktadır.

Bulaşık deterjanını çay lekesi oluşan bölgeye sürüp hafif hafif köpürtebilirsiniz. Bu işlemin ardından bir süre bekleyiniz ardından bulaşık deterjanını çıkarmak için temiz pamuklu bezler kullanınız.

Bu işlemi lekenin boyutuna ve derinliğine bağlı olarak birden fazla kez uygulamanız gerekebilmektedir. Açık renkli yün halılarda renksiz bulaşık deterjanı kullanmanız içerisindeki boyar maddenin yün halıya zarar vermesini önlemektedir.

2-)Karbonat ve Limon Kullanınız

Taze limonu ortadan ikiye bölünüz ve üzerine bol miktarda karbonat dökünüz. Bu limon ile lekeli bölgeyi iyice ovunuz. Lekenin boyuna bağlı olarak bu işlemi birden fazla limon ile birkaç sefer uygulayabilirsiniz.

Bu işlemin ardından muhakkak ılık su ile halıyı siliniz. Silme işleminde lekenin etrafa daha fazla yayılmasını önlemek için lekenin yoğun olduğu bölgeden az yoğun olduğu bölgeye doğru silme işlemi yapınız. Bu sayede lekenin etrafa yayılımını önleyerek çıkarma işlemini gerçekleştiriniz.

3-)Halı Yıkamadan Yararlanınız

Yün halılara yapılan müdahaleler halıda kalıcı hasarlara sebep olabilir. Bu tarz halıların fiyatlarının da yüksek olmasından dolayı yapılacak müdahalelerden önce muhakkak düşünülmeli, yanlış bir hareket uygulanmamalıdır.

Halı yıkama firmalarında uygun sıcaklıklarda doğru kimyasallar ile yapılan müdahaleler lekelerin hızla ve halıya zarar vermeden çıkmasını sağlamaktadır. Bu işlem pratik ve güvenilir bir işlemdir. Ancak diğer yöntemlerden daha pahalı olmasından dolayı daha nadir tercih edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ