Yün Yastık Nasıl Yıkanır?

Yün Yastık Nasıl Yıkanır?

Yün hayatımızın hemen hemen her yerinde yer etmiş yıllardır kullanılmakta olan bir maddedir. Başta kıyafetler olmak üzere yün evimizde de birçok alanda bulunmaktadır. Yün yastık ve yorganlar günümüzde zor temizlenmesinden dolayı popülerliğini yitirmeye başlamış olsa da sıcak tutuşu ve sağlıklı oluşundan dolayı hala birçok kişi için vazgeçilmez olarak kullanılmaktadır.

Birçok kişi için elyaf ve pamuktan yapılı yastıklar fazla yumuşak ya da rahatsız edici geldiği için tercih edilmemektedir. Böyle durumlarda kişiler genellikle yün yastıkları tercih etmektedir.

Yün yıkanması ve kuruması zaman alan bir ürün olduğu için yün yastıkların temizlenmesi diğer yastık türlerine göre biraz daha zor ve zaman alıcıdır.

Yün yastıkların temizlenmesi için aşağıda aşama aşama anlatım yer almaktadır. Lütfen bu adımları takip ederek yün yastıklarınızı temizleyiniz.

1-)Yünü Havalandırın

Yün diğer maddelere göre temizlenmesi biraz daha farklı olan bir üründür. Yastıklardaki yünleri yıkamadan önce öncelikli olarak yünleri bir zemine yayınız ve havalandırma işlemi yapınız.

Bu işlem için yünleri geceden havadar bir yere serebilirsiniz ve sabaha kadar havalanmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem esnasında havalanmayı daha iyi sağlayabilmek için eskilerin yaptığı yün dövme işlemini yapabilirsiniz.

2-)Eskiyen Yünleri Ayırın

Havalandırma işleminin ardından yünleri eliniz ile hafifle açtırarak yayın. Bu işlem esnasında elinize gelen eskimiş ve sertleşmiş olan yünleri ayırın. Bu işlem biraz zahmetli ve uzun sürmektedir ancak sonuçtan çok memnun kalacağınıza emin olabilirsiniz.

3-)Yıkama İşlemi

Yünleri yıkarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus sıcaklıktır. Soğuk su ya da 30 dereceyi geçmeyen sıcaklıkta yünlerinizi yıkayın. Bu aşamada çamaşır makinelerinizin ön yıkama kısmını kullanabilirsiniz.

Yıkama işlemi esnasında kullandığınız çamaşır deterjanına dikkat ediniz.

4-)Kurutma Aşaması

Yünleri kurumak için parça parça ayırarak ipe dizebilirsiniz. Bu işlem suyunun daha hızlı akmasını sağlamaktadır. Çamaşır makinesinde sıkma programını fazla çalıştırmayın. Aksi halde yünler birbirine yapışır ve topaklaşan yünü ayırmak neredeyse imkansız hale gelir.

Kurutma aşamasında yapılması gereken bir diğer önemli husus ise suyu akan yünleri fazla zaman geçmeden toplamak ve temiz, renk geçirmeyen bir bez üzerine sererek havalandırmaktır. Bu işlem bir günden fazla sürebilir. Böyle bir durumda ara sıra bakarak yünleri hareket ettirin ve havalanma işlemini hızlandırın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ