Yutarken Takılma Hissi

Yutarken Takılma Hissi

Yutarken takılma hissi şikayeti boğazda meydana gelen patolojik ya da fizyolojik bir durumdan kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Böyle bir durumun ileri evresinde kişi yutkunurken dahi takılma hissi oluşabilmektedir.

Yutarken takılma hissi ani bir şekilde yenilen lokmanın büyük olmasından kaynaklı olarak tek seferlik meydana gelebilir. Bu durum tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda ise kişi küçücük bir lokma yutmaya çalışsa dahi boğazında takılma hissi oluşabilir.

Yutarken Takılma Hissi Neden Olur?

Enfeksiyonlar

Yutarken boğazda takılma hissinin oluşmasının sebeplerinden bir tanesi boğazda meydana gelen enfeksiyonlardır. Özellikle bademciklerde meydana gelen enfeksiyon boğazın daralmasına sebep olur ve yutkunmada problem meydana gelebilir.

Tümör oluşumu

Özellikle yutak ve ağız içerisinde meydana gelen tümörler iyi huylu olsun ya da olmasın bu bölgede daralmaya sebep olabilir ve kişi yutkunmada problem yaşayabilir. Aynı zamanda bu bölgede oluşan bir tümör yutma fonksiyonundan kaynaklı kasları etkileyebilir ve sistem çalışmayabilir.

Yemek borusunda oluşan küçük yapılı polipler yutma esnasında kişinin zorlanmasına ya da yutarken takılma hissinin oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu tarz olgular kişiyi aşırı derecede rahatsız eder ise uzman tarafından cerrahi operasyon gerekli görülebilir.

Çeşitli Etmenler

Kişinin bir şeyleri yutarken takılma hissi oluşması özellikle kemikli ve kılçıklı ürünler yenirken çok sık yaşanılır. Özellikle yemek borusuna takılan küçük balık kılçıkları ve kemik kırıntıları ardından gelen lokmaların takılarak zor hareket etmesine sebep olabilmektedir.

Sinir Hastalıkları

Sinir sistemini özellikle otonom sinir sistemini etkileyen rahatsızlıkların ya da tümörlerin oluşumu kişinin yutma refleksinde problem yaşamasına sebep olabilmektedir. Bu hastalıklara en güzel örnek alzheimer rahatsızlığıdır.

Alzheimer hastaları ilerleyen evrelerde yutkunma reflekslerini unutur, yutkunma esnasında boğazına bir şeyler takılıyormuş gibi davranır. Böyle durumdaki kişilerin boğulma ihtimalleri yüksek olabilir. Bu sebeple tek başına beslenmemeleri gerekli görülebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ