Yüzde Yanma

Yüzde Yanma

Yüzde yanma hissi birçok sebepten kaynaklı olabilir. Yüzde yanma hissi denilince akla öncelikle haricen sürülen bir kimyasaldan kaynaklı yanma gelmelidir.

  • Kullanılan kremler, makyaj malzemeleri, sabunlar koruyucu olarak birçok kimyasal maddeyi içermektedirler. Cildin en üst tabakası yani epidermisi tahriş ederek yüzde yanma meydana getirebilirler.
  • Yüzde yanma hissinin sebebi immünolojik kaynaklı olabilir. Kişinin yemiş olduğu bir besine karşı olan alerjisi ya da ortamda bulunan bir cisme karşı alerjisi bu durumu tetikleyebilir. Bu tarz immünolojik durumlarda mutlaka doktorunuza başvurunuz.
  • Çok sık rastlanılmasa da kalp hastalarında ve tansiyon hastalarında yüzde kızarma ve yanma görülür. Tıpta bu olaya flushing denilmektedir. Yüzdeki damarların ani olarak genişlemesiyle yüz bir anda kızarır. Çok sık yüzde kızarma yaşayan belli yaşın üzerindeki kişilerde bu olay bir kalp hastalığının göstergesi olabilir.
  • Kullanılan bazı ilaçlar ve bazı bitkiler ( özellikle sarı kantaron ) yan etki olarak fotosensivite yapmaktadır. Bu olay kişinin güneş ışığına karşı aşırı hassasiyeti olarak tanımlanır. Bu tarz ilaç ve bitkisel ürün kullanan kişilerde güneş ışığı gördüğünde yüzde yanma çok sık karşılaşılan bir olaydır.

Yüzde Yanma Hissi Nasıl Geçer?

Yüzde yanma hissi birçok sebepten dolayı gerçekleşebilmektedir. Öncelikli amaç yüzde yanma hissini oluşturan etkenin bulunması ve ortadan kaldırılmasıdır.

  • Haricen sürülen kimyasallardan, kozmetik ürünlerinden, ilaçlardan kaynaklı olan yüzde yanma hissinde acilen buna sebep olan maddenin ciltle teması kesilmelidir.
  • Fotosensiviteye sebep olan ilaçlar ya da bitkisel ürünler doktor kontrolünde kesilmelidir.
  • İmmünolojik sebeplerden kaynaklı yüzde yanma hissinde hemen uzman bir doktora başvurarak gerekli alerji testleri yapılmalıdır. Uzman doktor genellikle alerjiyi hafifletmek için antihistaminik, oluşan yanma ve varsa iritasyonu geçirmek için kortizon tedavisine başlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ