Zerdeçal Nasıl Saklanır?

Zerdeçal Nasıl Saklanır?

Zerdeçal insan vücudu için çok fazla sayıda faydası bulunan bir baharat türüdür. Anavatanı Güney Asya toprakları olan zerdeçal zencefilgiller ailesine ait olan bitkidir. Zerdeçal sarı çiçeklere ve büyük yapraklara sahip olan çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Halk arasında yaygın olarak bilinen bir diğer adı ise hint safranıdır. Ancak zerdeçal farklı yörelerde zerdeçöp, sarı boya, safran kökü, zerdeçav gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.

İçeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin oranlarının çok yüksek olması nedeni ile sağlık açısından çok faydalı bir besin olarak mutfaklarda yer almaktadır. Tam bir besin deposu olan zerdeçal vitamin olarak C vitamini ve B6 vitamini içermektedir. Bununla birlikte mineral açısından oldukça zengin olan zerdeçalda çok yüksek oranda potasyum başta olmak üzere magnezyum, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri de bulunmaktadır.

İçerdiği bu yüksek oranların yanı sıra antioksidan ve doğal antibiyotik özellikleri de çok yüksektir. Bu nedenlerden dolayı zerdeçal kansere karşı etkili bir koruyucu etkisi, serbest radikalleri önleyici etkisi, beyinde plakların oluşmasını engelleyerek beyin hastalıklarının azalması, sindirim sistemini koruma, kalp ve damar sağlığını destekleme gibi birçok faydası bulunmaktadır. Zerdeçalı taze olarak, toz olarak ve kurutulmuş olarak tüketmek mümkündür. Ancak sağlık açısından en faydalı olan taze zerdeçal tüketmektir. Zerdeçal taze, toz ya da kurutulmuş olmasına göre farklı saklanma koşulları istemektedir.

Zerdeçal Nasıl Saklanır?

1-)Taze Zerdeçal Saklama Yöntemleri

Taze zerdeçalı saklamak için uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygulamak için öncelikli olarak zerdeçali kabuklu haldeyken akan suyun altında iyice yıkamak gerekir. Tam bir temizlik sağlayabilmek için patates fırçası gibi bir mutfak fırçası ile fırçalayarak temizleyebilirsiniz.

Temizleme işlemini tamamladıktan sonra zerdeçalı kese kağıdı gibi kağıt bir poşet içine koyarak küflenmesini engelleyecek biçimde saklamanız mümkündür. Taze zerdeçalı saklama yöntemlerinden bir diğeri için ise zerdeçalın kabuğunu soyduktan sonra rendelemek gerekir. Bu işlemi zerdeçalı keserek havan yardımı ile döverek de gerçekleştirebilirsiniz. Ardından da rendelediğiniz ya da dövdüğünüz zerdeçalı buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.

2-)Toz Zerdeçal Saklama Yöntemleri

Toz zerdeçalı saklamak oldukça kolay olmasına karşın bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde toz zerdeçal hızlı bir şekilde bozulmaktadır. Temin etmiş olduğunuz toz zerdeçalı mutlaka cam bir kavanoz içerisinde saklamanız gerekmektedir. Ancak bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta zerdeçalın son kullanma tarihi geçmeden kullanmaktır.

Bu nedenle kavanozun üzerine paketin üzerinde yazan toz zerdeçalın son kullanma tarihini yazarak saklayabilirsiniz. Toz zerdeçal saklama konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kavanozun bulunduğu ortama güneş ışığının gelmiyor olması ve havanın kuru olmasıdır. Nemli ve rutubetli ortamlarda zerdeçal hızlı bir şekilde bozulmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ