Zeytin Nasıl Toplanır?

Zeytin Nasıl Toplanır?

Ülkemizde güney bölgesinde yetiştirilen zeytin nasıl toplanır, nasıl muhafaza edilir ve nasıl tüketilmelidir gibi sorular, pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Tek tek el emeği göz nuru olarak toplanan zeytinlerin bu toplama esnasında geçirdiği bazı aşamalar vardır ve aynı zamanda bazı detaylara da dikkat etmek gerekir.

Zeytin Toplama Nasıl Gerçekleşir?

Zeytinlerin toplanma aşaması iki şekilde gerçekleşir. İnsan gücü, makineler. İnsan gücü ile toplanan zeytinler, oldukça kıymetlidir ve soframıza gelen zeytinlerde aynı zamanda pek çok kişinin emeği de bulunmaktadır. Mevsimlik işçiler harekete çekerek, imece usulüne uygun şekilde yardımlaşarak bu görevi yerine getirirler.

Makine ile toplama işlemi ise genellikle çok fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir çünkü bu işlem esnasında ağaçlar zarar görmektedir.

Zeytinin toplanması 4 ayrı zamanda gerçekleşmektedir. Bunlar şöyle sıralanabilir;

  • İlk Toplama: Eylül ayının girmesiyle başlayan zeytin toplama işlemi, ilk zeytinlerin toplanmasıdır. Genellikle kararan ilk zeytinlerin toplandığı ve sayıca fazla hasat yapılan bu zamanda, genellikle salamura zeytinleri öncelik kazanmıştır.
  • İkinci Toplama: Özellikle eylül ayının sonu ile ekim ayının başlangıcı arasındaki günlerde yapılır. Bu evrede ağaçlarda kalan siyah ve henüz ham olan ve kararmayan zeytinler de toplanmaktadır. Genel olarak bu aşamada hasat edilen zeytinler de salamura yapımı için tercih edilmektedir.
  • Üçüncü Toplama Evresi: Bu evrede toplanan zeytinler çoğunlukla zeytinyağı yapılması için kullanıldığından henüz olgun hale gelmemiş yeşil ve küçük zeytinler ile siyah zeytinlerin hepsi toplanarak ağaç yeni ürün dönemine hazır hale getirilir.
  • Son Toplama: Aralık ayının sonlarına doğru başlayan son toplama evresinde, ağaçlarda kalan zeytinler toplanır ve bu zeytinler genel olarak sabun yapımı için ayrılır. Aynı zamanda zeytinyağı özlü çeşitli ürünler için kullanılan zeytinler de bu evrede elde edilir.

Zeytin Ne Zaman Toplanır?

Yetiştirildiği bölgede, yani Türkiye’nin güneyinde ve Ege’de üretilen zeytinler, hemen hemen aynı iklim özellikleri ile yetiştikleri için hasat zamanları da benzerlik göstermektedir. Ancak birkaç günlük ya da bir iki haftalık bir opsiyon söz konusudur. Ekim ayında başlayan ve aralık ayının sonuna kadar devam eden hasat döneminde, yağışın etkisi bir hayli fazladır. Zeytin ağaçları yağış sonucu ıslanır ise toplama işlemi bir süre için askıya alınır, çünkü zeytin ağaçları bu dönemde hastalıklara karşı dirençli değildir ve çok hassastır. Yeni yılın başlaması ile hasat işlemleri tamamen sona erer.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ