Aşısız Limon Meyve Verir mi?
Aşısız limon meyve verebilmektedir. Fakat tohum veya fide olarak satılan bitkilerde asıl sorulacak soru nasıl üretildiğidir.
Aşısız Limon Meyve Verir mi?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aşısız limon meyve verebilir. Fakat burada nasıl üretildiği oldukça önemlidir. Eğer bu aşısız limon, daha önce aşılanmış bir limondan alınan fide ise meyve verebilmektedir. Tohumdan üretilen bir limondan bahsediyorsak, o zaman iki soru daha sormamız gerekiyor. Limon, kendi gibi bir limon ile mi döllendi yoksa başka bir narenciye çeşidi ile mi döllendi? Eğer limon ile döllendiyse yine limon vermesi doğaldır fakat başka bir narenciye ile döllenmişse o zaman büyük ihtimalle limon da vermeyecektir.
Günümüzde gıdaların ne kadar sağlıklı olduklarından emin olamadığımız ve doğal ürün bulmakta zorlandığımız için artık herkes balkonunda veya bahçesinde bir şekilde kendi meyvesini ve sebzesini yetiştirmeye başlamıştır. Bu şekilde rağbet gören bitkiler genellikle limon, domates, salatalık, biber ve maydanoz fideleridir. Bu gibi bitkileri fide ya da tohum olarak alacağınız zaman nasıl üretildiği oldukça önemli bir konu olduğundan, her zaman güvenilir bir yerden almanızı öneririz.
Fide veya Tohum Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?
- Fide ve tohum alırken dikkat edilmesi gereken çok fazla şey vardır aslında. Fakat bunları ayrı bir başlık altında toplamak yerine Tarım Bakanlığının başlattığı bir uygulamadan bahsetmek istiyoruz. Tarım bakanlığı yayınladığı yasaya göre sertifikasız, pasaportsuz tohum ve fide satışını yasaklamıştır. Bu sayede de, yukarıda belirttiğimiz gibi durumlar ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça minimum seviyeye düşmüştür.
- Eskiden Tarım bakanlığını yasaları bu kadar sert değilken yani yeterli düzeyde denetim gerçeklemiyorken çok fazla merdiven altı dediğimiz satışlar meydana gelmekteydi. Böyle durumlarda da maalesef meyve veriyor diye satılan fideler veya tohumlar meyve vermediği zaman kişiyi hem maddi hem de manevi olarak sıkıntıya sokabiliyordu. Fakat günümüzde söylediğimiz gibi, bu durum tamamen değişti. Bu yüzden tohum ya da fide seçerken daima ürünün nasıl üretildiği, nasıl yetiştirilmesi gerektiği veya ilaçlanıp ilaçlanmadığı konusunda bilgi alabileceğiniz belgelerinin eksiksiz olması gerekmektedir.
Tohumlar Nasıl Saklanmalıdır?
Tohumların nasıl saklandığı ekilme aşamasında oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde muhafaza edilmemiş olan tohumlar bozulur ve meyve vermez.
Tohumlarda aynı tüketilecek olan gıdalar gibi serin, kuru ve rutubetsiz bir ortamda saklanması gerekmektedir. Bilhassa sıcak havalarda serin bir ortam gerektiği gibi, kışın da saklarken yine mümkün olduğunca kalorifer ve ısıtıcı gibi ortamlardan uzakta bulunması gerekmektedir.
Tohumları saklarken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise, tohumları buzdolabında saklamak. Her ne kadar hayat kurtarıcı gibi gözükse de, buzdolabı normalden de soğuk olduğu için saklamak sakıncalı olabilmektedir. Bunun yerine, tohumları cam kavanoz içerisinde, çeşitlerine göre ayırarak saklamalısınız. Kavanozun üzerine tohumu aldığınız tarihi ve eğer elinizdeki belgelerde yazıyorsa ne zamana kadar muhafaza etmeniz gerektiğini ve sonra da cinsini yazmalısınız. Bu şekilde kavanozları kolileyip, serin bir alanda muhafaza edebilirsiniz.
Tohumların Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Tohumların bozulduğunu anlamak çoğu zaman imkansızdır. Bu yüzden saklarken tohumunu ne zaman üretildiğini veya sertifikasını yanında tutarak saklamak önemlidir. Fakat bazı durumlarda fiziksel olarak tohumlar büyük değişikliğe uğradığı için, kullanılmaması gerektiğini bu değişikliklerden de anlayabilirsiniz.
Tohum, doğru bir şekilde muhafaza edilmemişse zamanla ezilir gibi parçalanmaktadır. Daha da ilerleyen durumlarda tozlaşma gibi bir görüntüye sahip olmaktadır. Böyle durumda tohumun meyve vermesi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi olanaksızdır.