Baklagillerin Böceklenmesi Nasıl Önlenir?

Baklagillerin Böceklenmesi Nasıl Önlenir?

100 gramı 266 kalori olan kuru baklagillerin 4 yemek kaşığı bir porsiyon olarak sayılmakta ve 1 porsiyon et değişimi yerine geçmektedir. İnsan beslenmesinde oldukça önemli bir yeri olan kuru baklagiller yüksek lif içeriği ve bitkisel protein kaynağı olmaları açısından oldukça önemlidir. Sağlık açısından bu denli önemli olan kuru baklagillerin haftada en az 3 defa tüketilmesi önerilmektedir.

Dünyanın en zengin üç mutfağından biri olan Türk mutfağında geniş bir kullanım alanı olan kuru baklagiller tok tutucu olmasının yanında ekonomiktir. Maddi olarak uygun olan kuru baklagiller genelde tüketilecek olan miktardan daha fazla alınarak evlerde depolanmaktadır.

Kuru baklagiller yapıları dolayısıyla depo edilmeye oldukça müsaittir ancak kuru baklagiller muhafaza edilirken dikkat edilmezse böceklenme gerçekleşebilir ve belki de tüm sene için alınan ürünlerin telef olması söz konusu olabilir.

Kuru Baklagilleri Muhafaza Etme Şartları

  • Kuru baklagiller muhafaza edilirken ortamın nemli olmamasına özen gösterilmeli, kuru bir dolapta saklanmalıdır.
  • Dışarıdan satın alınan kuru baklagiller kontrol edilmeli, içerisinde böcekli, çürük taneler varsa ayıklanmalıdır.
  • Temizlenen kuru baklagiller ağzı kapanabilen pamuklu bez torba, çuval benzeri yerlerde ya da kavanozlarda saklanmalıdır.
  • Kuru baklagillerin muhafaza ettiğiniz çuval ya da kavanozlara atacağınız bir miktar tuz nemi çekerek böceklenmeyi engelleyecektir.
  • Böcekleri uzaklaştırmak için kuru bir defne yaprağı, muhafaza edilen kavanoz ya da torbalara atılabilir.

Çok uzun süre muhafaza edilecek olan kuru baklagiller ara sıra masaya serilecek olan bir bezin üzerine dökülerek havalandırılmalı, tekrar kaplara konmalıdır. Bu yöntem ile oluşabilecek böceklenmeyi ya da hali hazırda olan böceklenmeyi büyük oranda engelleyebilir, depo ettiğiniz ürünün büyük kısmını da kurtarabilirsiniz.

Kuru Baklagilleri Derin Dondurucuda Muhafaza Etme Şartları

Kuru baklagiller uzun süre saklanabilen ürünler olmasının yanında aynı zamanda uzun bir pişirme süresine de sahiptir. Kısa zamanda yapmak istediğiniz kuru baklagil yemekleri için kuru baklagillerinizi önceden haşlayıp derin dondurucuya koyarak muhafaza edebilirsiniz.

Tüketeceğiniz zaman derin dondurucudan çıkarıp bir müddet beklettikten sonra pişirirseniz, pişirme süresinden büyük oranda tasarruf etmiş olacaksınız. Derin dondurucuda saklandığı için böceklenme ihtimali olmayan bu yöntemde yarı haşlanarak dondurulmuş kuru baklagillerde vitamin mineral kaybı yok denecek kadar azdır. Derin dondurucuda kuru baklagilleri saklama yöntemi ile pratik ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz.

Tavsiyeler

Kuru baklagillerde böcek oluşmasının en büyük sebeplerinden birisi raf ömrüdür. Marketlerde uzun süre paketli halde bekleyen kuru baklagilleri alırken poşetleri alt üst ederek un haline gelmemiş olmasına ve böcek bulundurmamasına dikkat edilmelidir. Unlanmış kuru baklagiller evde bulunan kuru baklagiller ile buluştuğunda onları da böceklendirerek maddi bir kayba sebep olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ