Balkabağı Dondurucuda  Nasıl Saklanır?

Balkabağı Dondurucuda  Nasıl Saklanır?

Balkabağı büyük oranda sudan oluşan, lif yüzdeliği fazla ve kalorisi düşük bir besindir. Vücudun hastalıklara karşı savunmasını sağlayan potasyum, magnezyum, pantotenik asit, C ve E vitamini, demir, çinko, kalsiyum, niasin, folat, selenyum gibi besin ögelerini barındırmaktadır.

Oldukça parlak ve turuncu renkli balkabağına bu özelliğini içeriğindeki beta karoten sağlamaktadır. Ve beta karotenin insan vücudu için en yarayışlı özelliği ise A vitaminine dönüşmesidir. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyorki beta karoten içeren besinler bireyleri olası kanser türlerinden korumaktadır.

Bunun yanında kalp rahatsızlıklarında da bireyleri koruma özelliği bulunan beta karoten içeren besinler günlük beslenme programına dahil edilmelidir. Ancak günlük diyette beta karoten miktarı yüksek olan besinleri fazla tüketmek bireylerin deri renklerinde sarılaşma yapabilmektedir.

Sonbaharın gelmesi ile piyasada boy göstermeye başlayan balkabakları da mevsiminde tüketilmesi gereken besinlerden bir tanesidir.

Genel olarak tatlı yapımında kullanılan balkabakları aynı zamanda pasta, çorba, börek gibi yemeklerin yapımında da kullanılabilmektedir.

Mevsiminde tüketildiğinde oldukça yararlı, uygun ve ekonomik olan balkabaklarını mevsimi haricinde de tüketebilmek için derin dondurucuda muhafaza edilebilirsiniz.

Balkabağı Dondurucuda Nasıl Muhafaza Edilir?

Dondurucuda saklamak istediğiniz balkabağını öncelikle soyarak temizlemelisiniz. Temizliği yapılacak olan balkabağının rengi ve yumuşaklığı oldukça önemlidir. Sarı renkte olan balkabakları daha kolay oyulabilirken, yeşil renkte olan balkabaklarını temizlemesi oldukça güçtür.

1-)Temizleme İşlemi

Uygun renk ve kıvamda tercih edilen balkabakları yıkandıktan sonra oyularak ya da soyularak temizlenmelidir. Öncelikle tepe noktası kesilmesi gereken balkabağı baştan alt kısma doğru kesilmelidir. Kesilen ve dilim haline getirilen balkabağını üçgen şeklinde kesmek en doğru yöntem olacaktır. Üçgen haline getirilen balkabağı dilimlerinin içerisinde bulunan çekirdek kısmı ayrılmalıdır. Çekirdek kısımları da temizlenen balkabaklarının içinde kalan kaba yerleri yemek kaşığı yardımı ile temizlenmelidir.

2-)Şoklama İşlemi

Temizlenerek doğranan kabaklar dondurucuya konmadan önce şoklanma işlemi gerçekleştirilir. Kaynamakta olan suyun içerisine konan balkabağı yaklaşık 4 dakika gibi bir süre haşlandıktan sonra sudan çıkarılır. Kaynamış sudan çıkarılan kabaklar soğuk suyun içine atılır ve bir süre sonra çıkarılır. Birkaç dakika beklenmesi gereken soğuk suya atma işleminde musluk suyu da tercih edilebilir.

3-)Suyunu Süzme İşlemi

Şoklanan balkabakları soğuk sudan çıkarıldıktan sonra bir süzgeç içerisinde bekletilerek suyunun süzülmesi beklenir.

4-)Buzdolabı Poşeti veya Saklama Kabı ile Saklama İşlemi

Süzülerek suyu iyice uzaklaştırılan kabaklar bir buzdolabı poşeti ya da buzdolabına uygun bir saklama kabının içerisine konulduktan sonra buzdolabına konabilir hale gelmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta olarak buzdolabı poşeti yerine saklama kabı tercih edilen durumlarda kabın üst kısmı hafifçe boşluk halinde bırakılmalıdır.

Bu sayede kabarma ihtimali olan balkabakları zaman içerisinde kapta sağlıklı bir biçimde muhafaza edilebilmektedir. Aynı şekilde buzdolabı poşeti tercih edilen durumlarda ise buzdolabı poşetinin içerinde hava bırakmamaya özen göstermek gerekmektedir. Dokuz ay boyunca rahatlıkla buzdolabında muhafaza edilebilen balkabaklarını buzdolabına koyarken tüketilerek miktarda porsiyonlamak en uygun davranış olacaktır.

DİPNOT: Dondurucudan çıkarılan balkabaklarınızı çok bekletmeden pişirmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ