Bozuk Salam Nasıl Anlaşılır?

Bozuk Salam Nasıl Anlaşılır?

Salam kolayca bozulmaya meyilli bir besin olduğundan, bozuk salam nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını bilmek, sağlıklı beslenme açısından büyük önem arz etmektedir. Tadı bozulmamış olsa da eğer salam bozulmuşsa mide ağrılarına, ishale ve kusmaya kadar sebebiyet verebilir.

Bozuk Salam Nasıl Anlaşılır?

  • Salam, bozulmaya son derece elverişlidir çünkü bakteri üremesine uygun bir zemindir. Özellikle de paketi açılan ve açıkta bekletilen salam, kesinlikle tüketilmemelidir. Tadı değişmemiş olsa da, kimi zaman renginde değişimler ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında dokunduğunuzda yapış yapış, ya da kaygan bir his de bozulma belirtisidir.
  • Salamın bozulup bozulmadığını anlamak için tadına da bakılabilir. Klasik salam tadından farklı olarak, ekşimsi bir tat alındığında, salam artık tüketilmemeli, atılmalıdır. Zaten sağlıklı besinler arasında değerlendirilmeyen salam, bozulduğunda çok daha tehlikeli bir hal almaktadır.
  • Isıl işlem görmemiş olduğundan aşırı tüketiminde midede ve bağırsaklarda olumsuz sonuçlar doğurabilmekte olan salam, tıpkı sosis ve sucuk gibi pişirilmeden tüketilmemesi gereken besinlerdendir.
  • Salamın paket açılmış ve kesilen kısmı hava ile temas etmiş ise bu bölgede bir sertleşme ve renginde de koyulaşma ortaya çıkacaktır. Bu durum bozulduğu anlamına gelmese de, yine de tüketilmesi zararlı olabilir. Bu nedenle paketi açıldıktan sonra mutlaka hava ile teması kesilmesi gerekir.

Bozuk Salam Yedim, Zehirlenir Miyim?

Elbette ki aklı başında olan hiç kimse bozuk olduğunu bile bile salam yemez. Ancak henüz bozulmuş olduğu fark edilmeden tüketilmiş olması mümkündür. Bu durumda – aşırı tüketimde – gıda zehirlenmesi söz konusu olabilir. Aynı zamanda midede yanma ve bulantı hissi de bu zehirlenmenin belirtileri arasında yer almaktadır.

Yine aşırı tüketimden kaynaklanan bağırsak problemleri ortaya çıkabilir. Bu durum da ishal ya da kabız gibi rahatsızlıklar ile sonuçlanabilir.

Salam satın alınırken, raf ömrü ve açıldıktan sonra tüketim için geçerli süreye azami dikkat gösterilmelidir. Özellikle açıkta satılma söz konusu ise kesinlikle uzak durmak ve paketli olanları tercih etmek gerekir. Unutulmaması gereken, bu tür kolay bozulan gıdaların, tüketim tarihinin açıldıktan sonra birkaç güne kadar düştüğüdür. Bu doğrultuda hareket edilmeli ancak çok sık olarak salam tüketilmemelidir.

Bilindiği gibi salam ve benzeri ürünler genellikle sakatatlar kullanılarak yapılmaktadır. Özellikle henüz yetişkin olmayan kişiler tarafından tüketimi bu nedenle oldukça zararlıdır. Uzun vadeli tüketimde bedensel tahribata yol açabilen salam, olabildiğince az ve mümkünse pişmiş olarak tüketilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ