Çiğ Tavuk Dışarıda Kaç Saatte Bozulur?

Çiğ Tavuk Dışarıda Kaç Saatte Bozulur?

Çiğ tavuk muhafaza ederken ya da tüketmeden öncesinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri de dışarıda kalma süresidir. Tavuk çabuk bakteri üretebilecek bir gıda olduğu için dışarıda, oda sıcaklığında uzun süre bekletmemelisiniz.

Çiğ Tavuk Dışarıda Kaç Saatte Bozulur?

Çiğ tavuğun dışarıda kalmasına bağlı olarak meydana gelebilecek bozulmalar aslında bulunduğu ortamın sıcaklığı ile değişiklikler gösterebilmektedir. Eğer mutfağınız çok sıcak değilse yani maksimum 18-20 dereceye kadar olan oda sıcaklıklarında yaklaşık olarak 3 saat kadar bekletilebilir. Fakat biraz önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, çiğ ya da pişmiş tavuk hiç fark etmez, bakteri üretmeye oldukça müsait bir gıdadır. Oda sıcaklığı yüksek ortamlarda bırakmamanız gibi mümkün olduğunca saklama koşullarına uygun bir şekilde muhafaza etmeye özen gösterilmelidir.

Çiğ Tavuk Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Çiğ tavuk muhafaza ederken kullanma sürenize göre iki şekilde muhafaza edebilirsiniz.

  • Eğer hemen ya da birkaç saat sonra pişirecekseniz kolaylıkla buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz.
  • Kullanma süreniz daha uzun ise, yani bir hafta sonra pişirmek için aldıysanız da buzdolabınızın dondurucu kısmına koymanız daha faydalı olacaktır. Tavuğu muhafaza ederken ise hava almadığına emin olmalısınız. Hava alan çiğ tavuk, dondurucuda dahi olsa maalesef bakteri üretmeye başlayacaktır.

Çiğ Tavuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

1-)Renginden Anlayabilirsiniz

Taze tavuğun rengi pembemsidir ve parlaktır. Eğer almış olduğunuz tavuğun renginde kararmalar varsa ve mat bir görüntüye sahipse o tavuğu tercih etmemenizi öneririz. Son kullanma tarihine zaman olsa dahi, tavuk bozulmaya başladığı için tüketmeniz oldukça sakıncalı olacaktır.

2-)Kokusundan Anlayabilirsiniz

Çiğ et hiçbir zaman kokmaz. Bu beyaz et için de geçerlidir kırmızı et için de. Eğer tavuk etini kokladığınızda rahatsız edici bir kokusu alıyorsanız, kesinlikle tüketmemelisiniz. Muhtemelen et hava aldığı için bakteri üretmeye başlamış olduğundan sağlığınızı kötü anlamda etkileyebilmektedir.

Tavuk Eti Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1-)Ambalaj

Tavuk eti alırken öncelikle ambalajının sağlam olup olmadığına bakmak oldukça önemlidir. Öyle ki, buzdolabında dahi olsa ambalajı yırtılmış ürünler hava almaya başladıkça bozulacaklardır. Tavuk etini de alırken ambalajına özellikle dikkat etmek gerekmektedir.

2-)Son Kullanma Tarihi

Yine tavuk ya da kırmızı et almadan önce kontrol etmeniz gerekenlerden biri ise son kullanma tarihidir. Bu ürünler belli bir tarih baz alınarak paketlenir ve belirlenen tarih aştığında ürün bozulmaya başlamaktadır. Bu ürünü tüketmek sağlık açısından oldukça zararlı boyutlara ulaşabileceği gibi böyle bir ürün ile karşılaştığında muhakkak ilgili çalışana belirtmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ