Dilde Acılık

Dilde Acılık

Dilde acılık çoğu insanın başına gelmektedir. Özellikle sabah uyanıldığında dilde acılık oluşumu çok sık meydana gelmektedir. Bu durum normaldir, dilin ve dişin fırçalanması ile kolaylıkla geçmektedir. Ancak sabah dilde acılık oluşumu uzun zamandır devam ediyor ve dişlerin fırçalanması ile geçmiyor ise bu durum ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Dilde acılık soğuk algınlığı, grip gibi bakteri ve virüs kaynaklı rahatsızlıklarda sıkça meydana gelmektedir. Boğazda bakteri ve virüs üremesine bağlı olarak oluşan bu durum dil köküne doğru oluşmaktadır. Bakteri ve virüs kaynaklı dilde meydana gelen acılık antibiyotik ve antiviral ilaçların kullanımı ile genellikle iyileşmektedir.

Dilde acılık çok basit sebeplerden meydana da gelebilir. Kişinin aşırı sıcak ya da aşırı acı bir madde tüketimi dilde acılık oluşumuna sebep olabilir. Bu durum genellikle kısa süre içerisinde geçmektedir.

Dilde acılık bazı kimyasal zehirlenmelerde sıkça meydana gelir. Özellikle ilaç kullanımında da bu durum meydana gelir. Sürekli ilaç kullanan kişilerde uzun zamandır var olan dilde acıma hissinde mutlaka doktora gitmesi ve gerekli testleri yaptırması gerekir.

Dilde acılık oluşum sebepleri;

  • Sigara kullanımı
  • Hamilelik
  • Ağızdan nefes alıp verme
  • Ağızda kuruluk
  • Vücudun susuz kalması da gösterilebilir.

Dilde acılık oluşumunun en yaygın sebeplerinden bir diğeri ise ağız içi enfeksiyonları ve diş çürüğüdür. Özellikle diş ve diş etinde meydana gelen enfeksiyonlarda dilde acılık ve ağızda koku oluşumuna sebep olur. Bu tarz diş sorunlarından kaynaklı rahatsızlıklarda diş çürüklerinin tedavi edilmesi, gerekiyor ise çekilmesi gerekmektedir.

Düzenli ağız gargarası kullanımı ve düzenli ve doğru biçimde dişlerin fırçalanması tüm bu sorunların oluşumunu engelleyebilir. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için sigaradan uzak durmak ağız kokusu ve dilde yanma oluşumunuzu en aza indirmenin de bir diğer yoludur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ