Fibroglandüler Doku

Fibroglandüler Doku

Meme kanseri tüm dünyada kadınların yakalandığı kanser türlerinin başında gelmektedir. Kanser başlıca hücre çoğalmasından meydana gelmektedir. Daha ayrıntılı bahsetmek gerekirse hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması, farklılaşması etrafındaki dokulara yayılarak diğer dokularda da değişim yapması olarak açıklanabilir. Kanser hücreleri kan yoluyla diğer doku ve organlara yayılabilir buna metastaz denir

Meme anatomik olarak;

  • Glandular doku
  • Stromal (destekleyici) dokudan meydana gelmektedir.

Glandular doku; lobuller (süt üreten) ve süt kanalları ductlardan oluşmaktadır. Stromal doku; yağlı ve lifli bağlayıcı destek dokudan oluşmaktadır. Fibroglandüler doku ve stromal dokuda meydana gelen değişimler iyi huylu meme semptomlarına neden olabilir.

  • Fibrokistik meme hastalığı
  • Meme iltihaplanması
  • İyi huylu meme tümörleri iyi huylu meme semptomlarına örnek verilebilir.

Yapılan araştırmalara göre 10 kadından 9’unda iyi huylu meme semptomları görülmektedir. Buna genellikle meme hücrelerinde artış ve atipik meme hücrelerinin ortaya çıkması gösterilebilir. Fibroglandüler doku bazı durumlarda değişime uğrayarak kanserli tümöre dönüşebilir. Bu gibi durumlarda erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Belli yaşın üzerindeki kadınlar için ortalama 49 olarak gösterilmektedir; bu yaş üzerindeki kişilerin yıllık kontrollerini aksatmaması önem arz etmektedir.

Memede Dansite Artışı Nedir ?

Memede bulunan fibroglandüler doku yoğunluğunun artışı meme dansite artışına sebep olmaktadır. Bu dansite artışı asimetrikte olabilmektedir. Memedeki dansite artışı iyi huylu ya da kötü huylu olabilmektedir. Mamografik incelemelerde yağ doku  radyolüsent görülürken fibroglandüler doku dens görülmektedir.

Menopoz öncesi kadınlarda grandüler dokuda yoğun bir artış olmaktadır. Özellikle yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda bu artışın kötü huylu olması bazen saptanmayabilir. Bu gibi yanılgıları önlemek için premenapozal dönemdeki kadınlar öncelikli olmak üzere bütün kadınların öncelikle kendi kendine elle muayenelerini yapmaları önem arz etmektedir. Herhangi bir şekilde ele gelen kitle ya da bir memede diğerine göre artışın olduğu durumlarda mutlaka uzman doktora giderek gerekli testleri yaptırmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ