Göğüste Çıban

Göğüste Çıban

Göğüs ucunda veya çevresinde meydana gelebilen çıbanın nedeninin saptanabilmesi için mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir. Son yıllarda artan eğitim seviyesi ile birlikte pek çok kadın göğüste kitle ve çıban konusunda daha hassas davranmaktadır. Meme kanserini büyük ölçüde engelleyici uygulanması tavsiye edilen yöntemler şunlardır;

  • arada bir göğüs bölgesinin elle kontrol edilmesi(kitle, yumru olup olmadığını anlamak için)
  • yıl içerisinde en azından 2 kere kontrol/muayene için uzman doktora gidilmesi

Göğüste baş gösterebilen çıban daha çok meme iltihabı ile alakalıdır. Tıp literatüründe mastit şeklinde ifade edilir. İltihaplanmanın tedavi edilmemesi halinde göğüs bölgesinde çıban meydana gelebilir.

Meme İltihabı

Meme(Göğüs) Çıbanı

Halk arasında meme iltihabı olarak bilinen(tıp dilinde mastit) soruna henüz irin dolmamışken müdahale edilmemesi halinde, göğüste içi irinle dolu çıban oluşabilir. Çıban; kızarıklık, şişlik, ısı artışı ve hassaslık gibi durumlarla kendini belli eder. Meme çıbanının tedavisi için cerrahi müdahalelere gerek duyulabilmektedir. Göğüste çıban farkedilir farkedilmez, altında yatan nedenin doğru tespiti ve erken müdahale için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Loğusalık Sürecinde Meme İltihabı

Meme iltihabına, loğusalık döneminde de rastlanabilmektedir. Hamilelikten sonraki emzirme döneminde, meme başında çatlaklar oluşabilmektedir. Bu çatlaklarda bakteri gibi zararlı mikroorganizmaların birikmesi olasıdır. Bakteriler ise iltihaplanmayı tetikleyerek, meme iltihabına sebebiyet verebilir. Bu yüzden emzirme döneminde meme başı temizliğine dikkat edilmeli, herhangi bir yara söz konusu olduğunda uzman doktordan bilgi alınmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ