İdrar Bulanıklığı

İdrar Bulanıklığı

İdrarın rengi ve yapısı, çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bazı hastalıkların bulgusu olarak değerlendirilebilen, “idrar bulanıklığı” pek çok kişinin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Normalde berrak olması beklenen idrarın bulanık yapıda olduğunun farkedilmesi, kişide paniğe ve endişeye yol açabilmektedir. Endişenin altında yatan neden; idrar yapısındaki değişimin ciddi sağlık sorunlarıyla ilintili olabileceği ihtimalidir.

İdrar Bulanıklığı Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar bulanıklığının en bilindik nedenlerinden biri; idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığıdır. Böbrekler, mesane, üretra ve idrar kanallarının tümü, idrar yolunu oluşturmaktadır. Bu yapılardan herhangi birinde oluşabilecek enfeksiyonel durum, idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığı olarak ifade edilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonuna, kadınlarda erkeklere göre daha fazla rastlanmaktadır. Ancak idrar bulanıklığı tek başına, idrar yolu enfeksiyonu bulgusu olarak değerlendirilemez. Beraberinde getirdiği diğer belirtilerin, uzman doktor tarafından detaylı incelenmesi gerekmektedir.

  • çok sık idrara çıkma isteği
  • idrara çıkıldığında yanma hissi
  • idrar bulanıklığı hatta kimi zaman kanlı idrar görülebilmektedir.
  • ağır kokulu idrar

İdrar bulanıklığı ile birlikte yukarıdaki belirtiler söz konusuysa, idrar yolu enfeksiyonundan şüphe duyulur. Kesin ve doğru tanı için çeşitli idrar testleri ve tahlilleri uygulanır. Tanı koyulduktan sonra ise nedene yönelik tedavi sürecine geçilir. Genellikle antibiyotik ile tedavi sağlanmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

  • Bakteriler: İdrar yolu enfeksiyonunun en bilindik nedeni; sindirim sisteminde yaşayan bakterilerdir.
  • Genital bölgenin hijyeninin tam anlamıyla yapılmaması
  • Mesanenin tam olarak boşaltılamaması halinde, idrar yollarında enfeksiyona sebebiyet verebilen bakterilerin çoğalma ihtimali artış gösterir.
  • Cinsel ilişki, enfeksiyonu tetikleyebilir. Özellikle çiftlerden herhangi birinin genital bölgesinde mikroplar söz konusuysa, enfeksiyon oluşma ihtimali daha fazladır. Enfeksiyonu önlemek adına, genital bölge temizliğine dikkat edilmesi tavsiye edilir.

İdrar bulanıklığı sorunu kesinlikle uzman tarafından araştırılması ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Genel olarak bu durum, idrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonu işaret etse de altında yatan farklı bir neden olabilir. Doğru tetkik ve tanı için mutlaka uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ