Islak Kekin Sosu Sıcak mı Dökülür Soğuk mu?

Islak Kekin Sosu Sıcak mı Dökülür Soğuk mu?

Islak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri de sosun eklendiği zamandır. Yani sosu soğukken eklemek kekin içine işlememesine neden olabiliyorken, sıcakken eklemek ise kekin parçalayabiliyor. Biz de keklerinizin daha lezzetli olması için özellikle dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalardan bahsetmek istiyoruz. Şimdiden kolay gelsin! 😊

Islak Kekin Sosu Sıcak mı Dökülür Soğuk mu?

Islak kek ile ilgili birçok tarif bulunur ve herkesin kendine göre bir yapış şekli vardır. Özellikle konu sos kısmı olduğunda eğer dikkat etmezseniz kekin görüntüsü kolaylıkla bozulabiliyor. Öncelikle hazırladığınız keki piştikten sonra ısısını birden kaybetmemesi için bir süre sıcak fırının içinde bekletmenizi öneriyoruz. Bu esnada fırının kapağını yukarıdan çok az açabilirsiniz. Kekin ısısı düşmeye başladıktan sonra, süre olarak belirtmemiz gerekirse, piştikten yaklaşık olarak 10 dakika sonra sosunu (eğer sıcaksa) dökebilirsiniz.
Kek pişerken sosu hazırlamışsanız da yine kekin pişmesinden 3-4 dakika sonra sosunu dökebilirsiniz, çünkü kek sıcak ve sos bir nebze daha soğuk olacaktır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kek ve sosun sıcak bir şekilde bir araya gelmesi kekin parçalanmasına neden olabiliyor ve aynı şekilde kek ve sos gereken sıcaklığın altındaysa, yani soğuksa bu sefer kek sosu tam olarak emmediğinden bazı kısımları kuru kalabiliyor. Ağız sulandırıcı bir ıslak kek için sos ayrıntısına bilhassa dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım tekrar. 😊

Islak Kek Yapmanın Püf Noktaları

  • Sadece ıslak kek yaparken değil, normal kek ve hamur işlerinde de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta malzemelerin sıcaklığıdır. Bu yüzden kek yapmaya başlamadan evvel, buzdolabında muhafaza etmiş olduğunuz malzemeleri en az yarım saat öncesinden oda sıcaklığında bekletmeniz gerekmektedir.
  • Çoğu kişi yeterli özeni göstermese de açıkçası çırpılma aşaması da oldukça önem arz ediyor. Özellikle şeker ve yumurtayı çırparken köpürtmeye özen göstermelisiniz ve en doğru kıvamı elde etmek için tüm malzemelerin iyi bir şekilde çırpılmış olduğundan emin olmalısınız. Tamamen akışkan bir hamur elde ettikten sonra pişirme aşamasına geçebilirsiniz.
  • Islak keki pişirmeye başlamadan evvel muhakkak fırının ısıtılmış olması gerekmektedir.
  • Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi, sosu yapmak için kullanabileceğiniz en ideal an aslında keki fırına verdikten sonraki zamandır. Bu esnada sosunuzu hazırlayıp kek fırından çıkana kadar ılıklaşmasını sağlamış olursunuz ve kekiniz sosu çok daha rahat emecektir. Eğer kekin sosu emdiğinden tamamen emin olmak istiyorsanız ise, kekin üstünde bıçak yardımıyla ufak kesikler açabilir ve sosu o bölgelere iyice yedirebilirsiniz.

Islak Kek Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Islak kek adından da anlaşılacağı üzere ıslak bir görüntüye sahiptir ve bu da çoğu kişinin kafasını karıştır. Acaba buzdolabında mı saklamalıyım? Diye düşündürür ama hiç düşünmeyin. Islak kekin diğer keklerden tek farkı soslu olmasıdır. Bu yüzden buzdolabında saklayarak kekinizi kurumasına neden olmayın. 😊 Hava almayacak şekilde mümkünse kapaklı cam bir kap veya üzerini streçleyebileceğiniz bir borcam içinde keki rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.

Kekin oda sıcaklığında kalması bozulmasına neden olmaz ama direkt olarak nemli ve güneş ışığına maruz kalırsa her gıda gibi kekin de bozulması kaçınılmazdır. Mümkün olduğunca kuru, güneş almadığı bir yerde ve hava almayacak şekilde 4 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. En ideal saklama yönteminin fırın olduğundan da bahsetmeden geçmeyelim. Eğer hiç zahmete girmek istemiyorsanız keki yaptığınız tepsinin içinde, fırında da muhafaza edebilirsiniz ama fırının kapağının kapalı olduğundan emin olmanız gerekiyor. 😊

Uzun süre kalmış keklerde bozulmalar öncelikle kekin kurumasıyla başlar, yani kek önce bayatlar ve daha sonra da küflenmeye başlar. Eğer kekiniz bayatlamaya başlıyorsa tamamen bozulmadan onu hemen değerlendirebilir ve yeni bir tatlıya dönüştürebilirsiniz fakat küflenmeler varsa kesinlikle tüketmekten kaçınmanızı öneriyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ