Karides Nasıl Temizlenir?

Karides Nasıl Temizlenir?

Kafadan bacaklı, sert kabuklu bir tür olan karides deniz mahsullerini seven birçok insan tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Jumbo, orta ve cimcime olmak üzere üç farklı grupta sınıflandırılan karidesler boyutlarına göre isimlendirilmelerinin yanında yöreye göre de farklı adlarla anılmaktadır.

Pek çok pişirme tekniği bulunan karidesler sıklıkla ızgara, karides tava, karides buğulama, karides haşlama, karides salatası, karides şiş, karides güveç gibi isimlendirilen yemeklerde tercih edilmektedir. Pek çok yemeğin hazırlık sürecinde ise iç karides katkı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Hem çiğ hem de haşlanmış olarak iç malzeme olarak kullanılabilen karides kişilere farklı damak tatları da sunmaktadır.

Meyve-sebze ve tüketilen her canlının kendine has bir temizleme ve ayıklama yöntemi olduğu gibi karideslerin de kendilerine has temizleme teknikleri bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında kabuk kısmı ve iç organlarının temizlenmesi ile pişirilebilecek hale gelen karideslerin birkaçını temizledikten sonra geri kalanları da hızlıca temizlenebilmektedir.

Karides Nasıl Temizlenir?

1.Aşama

İstenilen boyutlarda satın alınan karidesler öncelikle temiz ve bol suda iyice yıkanmalıdır.

2.Aşama

Yıkanan karideslerin baş ve bacak kısımları kendinize doğru çekilerek koparılmalıdır.

3.Aşama

Bacağı ve başı koparılan ancak gövde kabuğu duran karideslerin genelde etleri kabuk altından kolaylıkla çıkmaktadır. Aksi durumlarda ise gövde kabuğunu ayırmak için eliniz ile kuyruk ve gövde kısmını düzleştirerek gövde kabuğunu ayırınız. Kabuk kırılırsa bundan ürkmenize gerek yok ancak ete zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

4.Aşama

Baş, bacak ve gövde kabuğu çıkarılan karidesin baş bölgesine yakın yerde bulunan küçük ayaklara benzer uzuvlarını da çekerek koparınız.

5.Aşama

Sert dokusundan temizlemiş olduğunuz karidesin iç organlarını temizlerken de aynı küçük bir balık ayıklarmışçasına ayıklayınız. Bu ayıklama işlemi sırasında küçük bir bıçaktan yardım alabileceğiniz gibi bu işi sadece ellerinizi kullanarak da yapabilirsiniz.

6.Aşama

Kabuk ve iç organlarını ayıkladığınız karidesleri bol ve temiz su ile yıkayınız.

7.Aşama

Yıkadığınız karidesler pişmeye hazır hale gelmiş demektir. Ancak karidesleri hemen pişirmeyecekseniz buzdolabınızda muhafaza etmelisiniz.

PÜF NOKTALARI

  • Karidesleri temizleme işlemi esnasında kabukları çıkarırken ete zarar vermemeye özen göstermeli, doğru açılardan kabuklar çıkarılmalıdır.
  • Ellerinizle kolaylıkla yapacağınız iç organ temizliğinde siyah renkli kısımların kesinlikle kalmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Temizleme işlemi biten karideslerinizi kontrol etmeli, küçük kabuk parçalarının kalmadığından emin olmalısınız.
  • Her besinde olduğu gibi karidesleri de mümkün olan en kısa sürede tüketmeye özen göstermeli, taze tüketmelisiniz.
  • İç halde olan karidesler yaklaşık 7 gün süre ile buzdolabında muhafaza edilebilmektedir.
  • Kabuklu ya da iç halde bulunan karidesler ise derin dondurucuda 1 sene süresince muhafaza edilebilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ