Karında Şişkinlik, Ağrı, Guruldama İshal Sorunları

Karında Şişkinlik, Ağrı, Guruldama İshal Sorunları

Karın ağrısı ve guruldama ile kendini belli eden ishal rahatsızlığı, dışkının sulu ve yumuşak yapıda olması olarak tanımlanır. Diyare olarak da bilinir. Her yaştan kimsede görülebilen ishal rahatsızlığı kimi zaman çok şiddetli olabilmekte ve kişinin gündelik yaşamını olumsuz açıdan etkileyebilir.

Halk arasında fazlaca rastlanan ishal rahatsızlığının altında yatan temel neden; bakteri, parazit ve virüs gibi zararlı mikroorganizmalardır. Bozuk(son tüketim tarihi geçmiş) gıdaların tüketilmesi veya hijyen eksikliği olan gıdaların yenmesi sonucunda vücuda zararlı mikroorganizmalar nüfuz edebilir. Bu organizmalar ise ishal rahatsızlığını tetikleyicidir.

Gün içinde sık sık dışkılama ihtiyacı, dışkının yumuşak yapıda olması ve karın ağrısı gibi şikayetler genel olarak ishalin belirtileri arasındadır. Hali hazırda kullanılan ilaçlar, tüketilen gıdalar, psikolojik etkenler gibi pek çok faktör bu rahatsızlığa sebebiyet verebilmektedir.

Karın Guruldaması ve İshal Neden Olur?

Bakteriyel Enfeksiyon

İshalin en bilindik nedenlerinden biri; bakteriyel enfeksiyondur. Son kullanma tarihi geçmiş gıdaların veya hijyen eksikliği söz konusu olan besinlerin tüketilmesi sonucunda bakteri, parazit ve virüs gibi çeşitli zararlı mikroorganizmalar vücuda girebilir. Vücuda nüfuz eden bu zararlı organizmalar, ishal rahatsızlığını tetikleyicidir. Bu yüzden alışveriş sırasında gıdaların üzerindeki son tüketim tarihine dikkatli bakılmalı ve yemek hazırlama esnasında hijyen kurallarına yeterince özen gösterilmelidir.

Kullanılan İlaçlar

Hali hazırda kullanılan bir takım ilaçlar, ishal rahatsızlığının sebepleri arasındadır. Özellikle antibiyotik kullanan kişilerde bu duruma sık rastlanmaktadır. Alınan antibiyotikler vücuttaki zararlı bakterileri yok ettiği gibi bağırsaklarda yaşayan ve sindirime yardımcı olan faydalı bakterileri de olumsuz etkilemektedir. Sindirime katkısı olan bakterilerin yok olması durumunda bağırsaklardaki bakteri dengesi bozulur. Buna bağlı olarak ise ishal rahatsızlığı baş gösterebilir. Uzman hekime şikayet ile ilgili başvurulduğunda, hali hazırda kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi rahatsızlığın tanı aşamasında faydalı olacaktır.

Psikolojik Etkenler(Stres, endişe, kaygı vs..)

Aşırı stres, endişe ve kaygı gibi psikolojik etkenler vücutta fizyolojik sonuçlar doğurabilmektedir. Aşırı stres altında çalışan kişilerde ve sürekli kaygı güdenlerde psikolojik bozuklukların yanı sıra ishal sorununa da fazlaca rastlanabilir.

Çeşitli Rahatsızlıklar

Bir takım kronik rahatsızlıklar, ishali tetikleyebilir. Diyabet, huzursuz bağırsak sendromu, çölyak gibi pek çok hastalıklar ishal sorununa sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden şikayetin altında yatan neden kesinlikle uzman hekim tarafından detaylı araştırılmalıdır.

“Karında ağrı, guruldama ve şişkinlik” gibi şikayetler söz konusuysa, doğru teşhis ve tedavi yöntemi için bir an evvel uzman doktora gidilmesi tavsiye edilir. Yapılacak tetkiklerin ardından doğru tanı aşamasından sonra tedavi sürecine geçilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ