Karnımdan Gelen Sesler

Karnımdan Gelen Sesler

Kimi zaman çeşitli sebeplerden mideden ses geldiği duyulur. Karından gelen ses daha çok açlıkla ve tam anlamıyla doygunluğa erişmemiş olmakla alakalı olsa da, altında yatan çok farklı nedenler olabilir. Açken, “karnımdan ses geliyor” şikayetine sık rastlanmaktadır. Bu sebepten duyulan ses, kişi tokluğa eriştiğinde kendiliğinden ortadan kaybolur.

Ancak karından gelen her ses, açlıktan kaynaklı olmayabilmektedir. Bağırsak veya mide rahatsızlıklarından ötürü de karından ses gelmesi sorunu baş gösterebilmektedir. Guruldamanın asıl sebebinin saptanması ve nedene yönelik tedavisi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Karından Ses Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Açlık

Karından ses gelmesinin en yaygın nedenlerinden biri açlık durumudur. Açlık durumundan kaynaklı guruldama sesleri, oldukça doğal karşılanır. Genellikle yemek yedikten sonra/tokluk hissinin ardından kendiliğinden geçer.

Bağırsak Rahatsızlıkları

İşitilen guruldama sesleri, bağırsak enfeksiyonu veya rahatsızlıklarının habercisi olabilir. Gelen ses tek başına bağırsak hastalığı bulgusu olarak değerlendirilemez. Beraberinde mide bulantısı, ishal gibi daha başka belirtiler söz konusuysa hiç vakit kaybetmeden uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Tüketilen Yiyecekler

Öğünlerde tüketilen besinler, duyulan guruldamanın nedeni olabilir. Baharatlı, acı ve asitli gıda ürünlerinin tüketilmesi mide asidini arttırıcı bir etki gösterebilir. Mide asidinin artması ise karından ses gelmesi şikayetini tetikleyicidir.

Vitamin Eksikliği 

Sağlıksız ve dengesiz beslenmenin sonucunda baş gösteren vitamin eksikliği, garip seslerin işitilmesine neden olabilmektedir. Demir ve vitamin eksikliğine bağlı karnımdan sesler geliyor şikayetine sık rastlanmaktadır. Hem sağlıklı yaşam hem de oluşabilecek guruldama seslerini önlemek için sağlıklı-dengeli beslenmekte fayda vardır.

Guruldama Nasıl Geçer?

  • Dengeli ve sağlıklı beslenme programlarının izlenmesi
  • bol baharat, acı ve asit içeren yani mide asidini arttırıcı besinlerin tüketilmemesi tavsiye edilir
  • açlık halinde guruldama sesini önlemek için meyve, sebze gibi besinlerle açlık bastırılmalı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ