Karpuz Nasıl Muhafaza Edilir?

Karpuz Nasıl Muhafaza Edilir?

Tüm meyveler insan vücudu için farklı besinler içermektedir. Bu nedenle sağlıklı bir birey olabilmek için her meyveyi mevsiminde tüketmek gerekir. Ancak kişiden kişiye değişse de herkes çok sevdiği meyveleri mevsimi olmasa da sağlıklı bir şekilde tüketmek ister.

Birçok meyve buzluğa atılarak aylar boyu saklanabilse de bu şekilde saklanamayacak meyveler de bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz da bu meyvelerden biridir. Yaz mevsiminin yüksek sıcaklıkları tüm besinlerin daha kısa sürelerden bozulmasına neden olsa da karpuz bu durumdan daha çok etkilenen besinlerden biridir. Bu nedenle karpuzun saklanma koşullarına dikkat etmek gerekir. Karpuzu muhafaza etmek istediğiniz sürenin uzunluğuna göre uygulayabileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır.

1-)Buzdolabında Saklama

Karpuzunuzu aldığınız günlerde tüketmeyi planlıyorsanız eğer, karpuzunuzu buzdolabında saklamanız gerekmektedir. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır. Bunun için karpuzu porsiyonlar şeklinde kesmeye özen gösterin. Dilimlenmiş şekilde karpuz daha çabuk bozulacaktır. Bu nedenle fazla miktarlarda kesilip bekletilmemelidir. Bunun yanı sıra dilimlenmiş olan karpuzlar kapaklı cam bir kabın içinde tutulmalıdır. Bu şekilde buzdolabında 2-3 gün kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Geriye kalan bütün karpuzu ise üzerini streç film ile sarıp buzdolabında bir süre saklayabilirsiniz.

2-)Parafin Mumu ya da Parafin Yağı ile Saklama

Parafin mumu ya da yağı kullanarak karpuz saklamak oldukça etkili bir yöntemdir. Bu şekilde 4-5 ay kadar karpuz saklamak mümkündür. Bu yöntemi uygulayabilmek için öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta karpuzu alırken herhangi bir zedelenmesinin olmamasıdır.

Bunun yanı sıra kabuğunun sert olduğuna da dikkat edin. Bu noktalara dikkat edilerek alınan karpuzları bu şekilde rahatlıkla saklayabilirsiniz. Bunun için parafin yağını ya da parafin mumunu eritin. Bu işlemi tencereye koyduğunuz bir miktar suyun üzerine ateşten etkilenmeyecek başka bir kap koyarak uygulayın.

Bu şekilde eritme işlemini tamamladıktan sonra dokunabileceğiniz sıcaklığı gelmesi için bir süre bekleyin. Ardından bu sıvıyı karpuzun üzerine dökün ve karpuzun tüm yüzeyini bu şekilde kaplayın. 0,5 cm kalınlığına gelene kadar bu sıvı ile kapladığınız karpuzunuzu saman ya da gazete kağıtlarının içine koyun. Bu şekilde bir kutu içerisinde serin ve kuru bir ortamda rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak karpuzun bozulmaması için kaplamanın zarar görmemesi çok önemli. Bunun için ara ara karpuzu kontrol ederek çatlamaların olup olmadığını kontrol edin.

NOT: Karpuzlar kesilmedikleri takdirde güneş ışığı almayan serin ve loş bir ortamda saklanmalıdır. Bu sayede antioksidan özellikleri güçlenir ve besinlerini kaybetmemiş olurlar. Kesilmemiş karpuzu buzdolabına koymak bu nedenle yapılan yanlışlardan biridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ