Kek Bayatlamadan Nasıl Saklanır?

Kek Bayatlamadan Nasıl Saklanır?

Ev hanımların günlerinde sıklıkla yaptığı, çocukların ailesinden her zaman istediği, ikindi çaylarının yanına eşlik eden her evin olmazsa olmazı sayılabilecek olan hamur işlerinin klasiği en yapımı kekler, tüketimi oldukça yaygın bir gruptur. Esas olarak un, süt, yumurta, kabartma tozu, çeşitli aromalar ile yapılan ev yapımı kekler damak tadına, görsel zevklere göre farklı yapılar kazanabilmektedir. Vanilyalı, kakaolu, çikolatalı, meyveli gibi pek çok çeşidi bulunan keklerin içeriği evde bulunan malzemelere göre kolayca şekillenebilen yapısıyla da ev hanımlarına kolaylık sağlamaktadır.

Her kesimden her yaş grubu için tüketimi oldukça sevilen ve yaygın olan keklerin muhafazası da oldukça önemlidir. Ev yapımı kekler katkı maddesi içermemesinin yanında içeriğindeki yumurta ile çok daha kolay bozulabilmekte ve yumuşak, kabarık olan yapısını kaybedebilmektedir.

Hazırladığınız keklerin tüketilmeyen kısımlarını israf olmasın diye muhafaza edebilir ya da boş zamanlarınızda hazırlayıp misafir baskınına karşı muhafaza edebileceğiniz kekler için tazelik önemlidir.

Kek Bayatlamadan Nasıl Muhafaza Edilir?

  • Ev yapımı kekler pişirildikten sonra kabarıklığının ve dokusunun bozulmaması için, belirli süre soğutulduktan sonra dilimlenmelidir. Dilimlenen kekler, alışveriş yapılan yerlerde kolaylıkla bulunabilen fanus biçimindeki kek kaplarında saklanmalıdır. Fanus biçimindeki kek kalıplarında saklanan kekler, doğrudan güneş ışığı almayan, ocaktan uzak bir şekilde konumlandırılmalıdır. Mümkün olduğunca loş yerlerde saklanması gerekir. Muhafaza edilen kekler mutfakta ısıdan uzak tutulmalıdır.
  • Evde pişirilen kekler soğutulduktan sonra cam tepsideyse tepsisiyle, kalıptaysa kalıptan çıkarıldıktan sonra streç film ile kaplanarak saklanmalıdır. Streç film kullanımı yerine alüminyum folyo da kullanılabilecek olan bu muhafaza yönteminde kekleri paketledikten sonra buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
  • Hemen tüketilmeyip, daha uzun süre muhafaza edilmesi gereken kekler için ise kekler kalıbıyla ya da düzgün bir biçimde dilimlendikten sonra buzdolabı poşetine ya da saklama kabına konarak derin dondurucu ya da buzlukta saklanabilir. Tüketileceği zaman ise belirli süre fırında ya da mikrodalgada ısıtıldıktan sonra taze olarak tüketilebilir.
  • Kek yapımında kullanılan tepsilerin altında kalan kek parçaları ya da dilimlenirken parçalanmış olan birkaç dilim kek içinse kek parçalarını ufak parçalara ayırdıktan sonra buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Daha sonra sütlü tatlı yapacağınız zaman küçük aromalar için bu parçaları kullanabilirsiniz.
  • Ev yapımı keklerinizi pişirip soğuttuktan sonra basitçe bir saklama kabına koyduğunuzda ise en az 4 gün süresince keklerinizi bozulmadan saklayabilirsiniz. Daha uzun süreli saklama koşulları içinse keklerinizi tamamen soğuttuktan sonra streç ya da folyoya sarıp saklama kaplarınızda muhafaza edebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ