Kekin İçi Hamur Kalırsa Ne Yapılır?

Kekin İçi Hamur Kalırsa Ne Yapılır?

Bazen, yapılan kekin içi hamur halinde kalabilir. Bu hem kekin yapılışından hem de fırının pişirme özelliklerinden kaynaklanabilir. Ancak orta kısmı hamur halinde kalan kek, küçük birkaç nokta ile yeniden tam anlamıyla pişirilebilir.

Kekin İçi Neden Hamur Kalır?

Kekin içinin hamur halinde kalması ve pişmemesi birkaç nedenden kaynaklanmaktadır:

  • Kekin hazırlık aşamasında tarife uygun olarak değil de, göz kararı eklenen malzemeler, kekin kıvamının tutmasını engellemektedir. Aynı şekilde tarife göre çok daha cıvık bir kıvama sahip olan kekin orta kısmı kenarları kadar çabuk pişmeyebilmektedir. Bu nedenle tarifte verilen ölçüler mutlaka dikkate alınmalıdır.
  • Kekin içine çok fazla sıvı eklenmesi de orta kısmının çiğ kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle içine eklenen malzemelere çok dikkat edilmelidir. Söz gelimi sıvı yağ kullanımı fazla ise içine süt yerine yoğurt eklenmesi kıvam bakımından dengeleyici olacaktır.
  • Kekin içerisine çok fazla miktarda kabartma tozu eklenmesi de orta kısmının pişmemesine yol açabilmektedir. Tarifte verilenden çok daha fazla kabartma tozu, kekin çok fazla kabarmasını ve bu nedenle de içinin pişmemesine neden olacaktır.
  • Bunlara ek olarak fırının önceden ısıtılması, pişirme sırasında fırın kapağının açılmaması da çok önemlidir. Bu nedenle tarifte belirtilen ısı ayarına da sadık kalınması tavsiye edilmektedir. Yüksek ısı, kekin hızlı kızarmasına neden olabilir.

Kek fırından çıkarıldıktan sonra, hemen dilimlenirse iç kısmı ıslak kalabilir ve dolayısıyla da hamur olabilir. Bu nedenle kekin bir süre dinlenmesine izin verilmelidir. Bazı durumlarda kekin konduğu kalıptan ve fırının pişirme performansından kaynaklanan iç kısmın hamur kalma sorunu da oluşabilmektedir.

Kekin İçi Hamur Kaldığında Ne Yapılmalı?

Kekin yapım aşamasında kek harcının çok cıvık olması durumunda, içerisine gerekli şekilde un ilavesi yapılmalıdır. Eğer harç çok cıvıksa fırına girdikten sonra ayarlanması çok daha zor olacaktır. Tüm bu noktalara dikkat edildiği halde kekin orta kısmı piştikten sonra çiğ halde kalmış ya da hamur olmuş ise;

  • Kek kalıbı ya da borcam kullanımında fark etmeksizin, kekin üzerine bir başka tepsi yahut kek kalıbı kapatılmalıdır.
  • Fırının derecesi 120 dereceye kadar düşürülür ve alt kısmından sıcaklık verecek biçimde ayarlanır.
  • Düşük ısıda kek bir 20 dakika daha pişirilir. Bu şekilde pişmeye bırakılan kekin üst kısmı kapalı olduğu için yüzeyinde yanma sorunu oluşmayacaktır.
  • Alt kısmı ise fırının yavaş yavaş verdiği ısı ile iyice pişecektir.
  • Sürenin sonunda kek iyice dinlenmeye bırakılmalı ve soğuduktan sonra dilimlenmelidir. Orta kısmın pişip pişmediği, tam ortaya bir kürdan batırılarak takip edilebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ