Kesilmemiş Karpuz Nasıl Saklanır?
Karpuz özellikle yaz aylarında en sık tüketilen meyveler arasında ilk sıralarda yer alan bir meyve çeşididir. Yüksek su oranına sahip karpuz sıcak yaz aylarında oldukça serinletici bir etkiye sahiptir. Bu serinletici etkisi sayesinde tüketim oranı da artmıştır. Serinletici etkisi yanında yüksek antioksidan özelliğine de sahip olması karpuzu cazip kılan özelliklerinden biri olmuştur.
Karpuz içinde bulundurduğu likopen ve beta karaten oranlarının fazlalığı ile hücre koruyucu özelliğe sahiptir. Bu özelliklerinin yanı sıra yüksek C vitamini ve potasyum bulundurur. Bu nedenle birçok hastalığa karşı kalkan görevi üstlenmiş durumdadır.
Bunun yanı sıra iltihap azaltıcı ve ödem söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Karpuz dalından koparıldıktan sonra da olgunlaşmaya devam eden meyvelerden biridir. Bu nedenle karpuzun saklanma şekillerine de dikkat etmek gerekir. Çünkü doğru koşullarda saklanmayan karpuzlar bekledikçe içinde bulundurduğu besin değerlerini kaybetmeye başlar. Doğru yöntemlerle aylarca saklanabilen karpuz yanlış yöntemler uygulanması sonucunda kısa süre içinde bozulabilir. Kesilmemiş karpuzu saklamak ise oldukça kolaydır.
Karpuz Saklama Yöntemleri
1-)Oda Sıcaklığında
Kesilmemiş karpuz için en uygun ortam oda sıcaklığıdır. Karpuzu kabukları ile birlikte bütün olarak buzdolabına koymak dalından koparıldıktan sonra da olgunlaşmaya devam eden karpuzun soğuk nedeni ile olgunlaşmasının durmasına neden olur. Hatta zaman içerisinde karpuz bu şekilde bozulur. Bu nedenle henüz kesilmemiş olan karpuzu oda sıcaklığında bekletmek gerekir. Ancak sıcak yaz aylarında bu şekilde de uzun süre saklamak mümkün olmayacaktır. Birkaç hafta içinde tüketilecek olan karpuzları oda sıcaklığında kesmeden bekletin.
2-)Erimiş Mumda
Mum yapısı gereği koruyucu bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle kesilmemiş karpuzu uzun süre saklamak istiyorsanız mum en etkili yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle bol miktarda mum elde etmeniz gerekmektedir. Bu noktada mum miktarını belirleyecek olan karpuzunuzun büyüklüğü ve sayısıdır.
Bu yöntemi kullanarak birkaç karpuzu birden saklayabilirsiniz. Ancak her karpuzu ayrı ayrı kaplamanız gerekmektedir. Karpuz ya da karpuzlarınızın büyüklüğüne göre yeterli miktarda mum elde ettikten sonra mum miktarına göre geniş bir tencere alın. Bu tencerenin içine bir miktar su koyarak suyu kaynatmaya başlatın.
Daha sonra üzerine uygun bir kap koyarak kabın içine de hazırladığınız mumları atın. Bu şekilde mumları tamamen eritin. Daha sonra erittiğiniz mumları karpuz ya da karpuzlarınızın üzerine dökün. Bu tabakanın ince olmamasına özen gösterin. Bu tabaka çatladıktan sonra kısa süre içinde karpuzu tüketmeniz gerekir. Aksi halde karpuz bozulacaktır.