Kuduz İnsandan İnsana Bulaşır mı?

Kuduz İnsandan İnsana Bulaşır mı?

Kuduz bir virüsün sebep olduğu hastalıktır. Genellikle saldırgan ve memeli hayvanlarda görülmektedir. Kuduz bir hayvanın ısırması sonucunda kişi enfekte olabilir.

Kuduz virüsü aşılanmamış kedi, köpek, inek gibi hayvanlarda ya da tilki, kurt, ayı ve yarasa gibi vahşi hayvanlarda bulunmaktadır. Kuduz virüsü bu virüsü taşıyan hayvanın tükürüğünde bulunmaktadır. Hayvanın ısırması sonucunda derinin iç kısmına virüslü tükürük nüfuz etmekte kan dolaşımına geçmektedir.

Kuduz virüsünün insandan insana bulaştığı olgular çok görülmemektedir. Ancak enfekte olan kişi ile yakın temasta olan bir kişide kuduz görülebilir. Ancak bunun için mutlaka ısırılma, açık yaralı bir bölge ile virüsün teması gerekmektedir.

Hastalık 3 evreden oluşmaktadır. Bu evreler;

  • Virüsün vücut içerisinde çoğaldığı evre yani kuluçka dönemidir. Bu dönem kuduz virüsünün beyne yerleşme süresine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 2-8 hafta arasında değişen bu süre kafadan alınan ısırıklarda daha da azalmaktadır.
  • İkinci evre saldırganlığın görüldüğü evredir. Bu evrede kişi ciddi sanrılar görür. Psikolojik sorunlar yaşar. Etrafa karşı saldırgan bir tutum sergiler.
  • Son evre beynin tüm fonksiyonlarının yitirildiği, kas felcinin görüldüğü evredir. Kişi bu evrede su içemez. Suya karşı bir fobi oluşur.

Kuduz Hastalığının Tedavisi

Kuduz hastalığı virüsü taşıyan hayvanların ısırması sonucunda genellikle görülmektedir. Aşılanmamış kedi ve köpeklerin tırmalaması sonucunda da virüs vücuda alınabilir.

Kişi böyle bir durum ile karşılaştığında acilen hastaneye götürülmeli, karantina altına alınmalıdır. Karantina altında bulunduğu sürede hastanın yarası tedavi edilir.

Kişiye beş dozluk olan aşının ilk dozu vurulur. Bu uygulama kas içerisine bir enjektör yardımı ile yapılır. Diğer dozlar ise 3, 7, 14 ve 28. günlerde yapılmaktadır. Kuduz virüsünden en az hasar ile kurtulmak için kişi böyle bir durumda acilen hastaneye giderek ilk doz ilacı almalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ