Lomber Diskopati Teşhisi

Lomber Diskopati Teşhisi

Lomber bölge vücudumuzdaki bel bölgesindeki omurları temsil etmektedir. Bu bölgedeki omurlarda meydana gelen sorunlar bel fıtığına sebep olabilmektedir.

Lomber bölgede ağır iş yüküne, ters hareket yapımına bağlı oluşan en büyük sıkıntı lomber diskopatidir. Lomber diskopati teşhisi ortopedi uzmanları ya da fizik tedavi doktorları tarafından konulmaktadır.

Tıp dilinde lomber diskopati denilen rahatsızlık halk arasında bel fıtığı olarak bilinmektedir. Bel fıtığı toplumumuzda çok sık görülen bir rahatsızlıktır.

Her yaş grubunda görülebilecek olan bel fıtığı kadınlarda özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca sürekli topuklu ayakkabı kullanımı da bel fıtığı oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Ağır iş yapan, yük taşıyan erkeklerde de bu rahatsızlık çok sık görülmektedir. Ağır kaldırmayla oluşan bel fıtığına çoğu zaman disk kayması da eşlik etmektedir.

Lomber diskopati gelişmekte olan çocuklarda da oturma bozukluklarından ve ani yapılan yanlış hareketlerden kaynaklı oluşabilmektedir.

Lomber diskopati teşhisi için MR veya röntgen çekimi gereklidir. Bazı olgularda ilaçlı MR çekimi gerçekleşmektedir. Genellikle çekilen MR sonucuna göre lomber diskopati teşhisi konur, derecesi belirlenir ve uzman doktor tarafından gerekli görülüyor ise fizik tedavi verilir.

Bazı bel fıtığı durumlarında hasta günlük yaşamında baya zorluk çekmektedir. Oluşan fıtık ilerlemiş ve sinir köklerine ciddi baskı yapmaktadır. Bu gibi durumlarda kişinin yaşamsal durumunu iyileştirmek amacıyla ameliyat gerekli olabilmektedir.

Lomber Diskopati Fizik Tedavi

Lomber diskopati teşhisi konulan hastaya direk fizik tedavi ya da önce ameliyat daha sonra fizik tedavi gerekebilir.

Fizik tedavi uzman bir fizik tedavi doktorunun tedavi etmesi ve fizik tedavi raporunu hazırlaması üzerine verilir.

Hasta fizik tedavi süresince genellikle haftalık 5 günden 2-3 haftalık tedavilerden oluşmaktadır. Tedavi süreci fıtığın ciddiyetine göre değişebilmektedir. Fizik tedavi hastanede fizyoterapistler eşliğinde yapılmaktadır. Tedavi sonrasında hastanın evde yapacağı fizik tedavi hareketleri verilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ