Meme Başında Sivilce

Meme Başında Sivilce

Meme ucu bölgesinde baş gösterebilen sivilce problemi pek çok kişinin ortak sorunları arasındadır. Bu bölgedeki sivilce genellikle tesadüfen farkedilir. Meme başı ve çevresinde oluşan sivilceler, paget rahatsızlığının habercisi olabilir. Sivilce ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden, doğru analiz ve tetkik için uzman hekime başvurulması tavsiye edilir.

Meme Ucunda Sivilce Neden Olur?

Paget Hastalığı

Meme ucu ve etrafında ya da göğsün kahverengi kısmında egzamaya benzeyen cilt lezyonlarının baş göstermesi durumudur. Lezyonun altında yatan neden kanser olabilir. Meme ucu bölgesinde rastlanan sivilce ile burada kitleye de rastlanabilmektedir. İlk olarak kırmızı nokta halinde baş gösteren durum, zamanla kahverengi dokuya doğru yayılır. Göze çarpan lezyonlar çoğunlukla egzama ile karıştırılır. Meme başındaki sivilce tek başına rahatsızlık bulgusu değildir. Beraberinde getirdiği belirtilerin de detaylı izlenmesi gerekir;

  • meme başı etrafında kanama, kanlı akıntı
  • meme ucu çevresinde pullanma(pul pul olma)
  • aynı bölgede kaşıntı ve yanma hissi

Sivilce Neden Olur?

Ciltteki gözeneklerin ölü deri hücreleri ile tıkanması sonucunda, bakteriler gözeneklerde hapsolur ve burada çoğalırlar. Bakterilerin çoğalması halinde kırmızı şişlikler yani sivilce baş gösterir. Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilen sivilcelere, meme ucu ve çevresinde de rastlanabilir. Bir çok kişinin ortak sorunu olan sivilcenin nedenleri ise şunlardır;

  • Kullanılan bazı ilaçlar: Hali hazırda tedavi amaçlı kullanılan bir takım ilaçların etkisi olarak ciltte sivilce sorunu baş gösterebilmektedir. Özellikle lityum, androjen ve yüksek miktarda B12 içeren ilaç gruplarının etkisi olarak fazlaca görülmektedir. Doğum kontrol haplarına örnek verilebilir.
  • Sağlıksız ve Dengesiz beslenme: Bol yağlı ve kalorili besinlerin tüketilmesi, cilt üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Ayrıca düzensiz beslenmenin sonucu olan vitamin eksikliği(özellikle B12 vitamini) durumunda da, ciltte sivilceler meydana gelebilmektedir.Hem sağlıklı bir yaşam hem de ciltte meydana gelebilecek sivilceleri önlemek adına sağlıklı ve dengeli beslenme programları izlemekte fayda vardır.
  • Hormonlar: Vücutta salınan hormon artışı, cilt gözeneklerinde bulunan yağ bezlerinin ürettiği sebum artışını da tetikler. Sebum üretiminin artması ise sivilce oluşumuna sebebiyet verebilir. Özellikle ergenlik dönemindeki kişilerde, hormon salınımına bağlı olarak sivilce sorununa sık rastlanmaktadır.

Meme başı ve çevresinde göze çarpan sivilceler kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Altında yatan nedenin doğru tespiti için bir an evvel uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ