Pdw ve Rdw Değeri Yüksekliği

Pdw ve Rdw Değeri Yüksekliği

Uzmanlar tarafından uygulanan kan testlerinin sonucunda; pdw ve rdw yüksekliği sonucuna varılabilmektedir. Bir çok hastalığın teşhisi için tam kan sayım testleri uygulanmaktadır. Bu teste; anemi ve enfeksiyon gibi bir çok rahatsızlığın teşhisi için ihtiyaç duyulabilmektedir. Yetişkinlerde koldaki damardan veya parmak ucundan alınan kan örneği ile test yapılırken, bebeklerde ise ayak topuğundan kan örneği alınarak uygulanmaktadır.

Kan testi yapıldıktan sonra üzerinde en çok durulan ve ölçümlenen kan değerleri; pdw ve rdw değerleridir.

Pdw Değeri

Platellet olarak bilinen pdw, kan hücrelerindeki trombositlerin dağılım aralığı şeklinde tanımlanmaktadır. Bu aralığı ölçmeye yarayan uygulama ise Pdw testi olarak ifade edilir. Pdw değerleri genellikle kandaki pıhtılaşma sorunlarının tanı aşamasında kullanılmaktadır. Uygulanan testler sonucunda pdw değerlerinin normal seyrinden fazla çıkması, pdw yüksekliği şeklinde ifade edilmektedir. Pdw yüksekliği, aneminin habercisi niteliğinde olabilmektedir.

Rdw Değeri

İngilizcesi ‘Red Cell Distrubution Width’ olan RDW değerinin, türkçe karşılığı ise “kırmızı küre dağılım genişliği” tanımlamasıdır.. Kırmızı kan hücrelerinin hacminin ne denli değişiklik gösterdiğini ifade etmektedir. Normal şartlarda RDW değerlerinin %11,5-%14,5 civarında olması beklenmektedir. Rdw değeri yüksekliği, demir eksikliği anemisinin göstergesi olabilir. Uzman tarafından başka kan değerleri ile birlikte detaylı incelenmesi, izlenmesi gerekmektedir.

Pdw Yüksekliği Neden Olur?

Testler sonucunda pdw değerlerinin yüksek olduğunun izlenmesi, anemi ve enfeksiyon gibi durumların işaretçisi olabilir.

  • Enfeksiyon
  • Anemi
  • kullanılan ilaçların etkisi. Özellikle doğum kontrol haplarının etkisi olarak görülebilmektedir.
  • iltihap
  • nadiren de olsa bazı kanser çeşitleri

Yapılan testler sonucunda pdw ve rdw yüksekliği şeklinde sonuca varılan durum, demir eksikliği veya besin eksikliğine bağlı gelişen aneminin habercisi olabilir. Konuyla ilgili daha doğru sonuç ve detaylı bilgi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ