Salam Pişirilir mi?

Salam Pişirilir mi?

Salam, sosis ve sucuk gibi et ürünleri, esasında birçok kişi tarafından nasıl yendiği merak edilen ürünlerdir. Sucuk ve sosisin çiğ yenmediği artık bilinen bir durum olsa da, bu netlik salam için geçerli değildir. Salam, çiğ olarak da tüketilen ancak bu şekilde tüketildiğinde sağlık açısından zararlı olabilen bir et ürünüdür.

Salamın pişirilip pişirilmeyeceğine yönelik iki farklı görüş mevcuttur. Bunlardan ilki, salamın çiğ et olduğu ve pişmesi gerektiğidir. Diğer görüşte ise salamın zaten ısıl işleme benzer işlemlerden geçirildiği ve bu nedenle ikinci bir pişirme işlemi olmadan da bir zararı bulunmadığı biçimindedir.

Yine de çok sık çiğ salam tüketilmesi elbette ki tavsiye edilmez. Özellikle küçük çocuklarda bağışıklık ve savunma sistemleri tam anlamıyla gelişmediği için bu tür az ısıl işlem görmüş ürünlerin tüketiminden kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Salam Sağlığa Zararlı mı?

Esasında salamın 72 dereceye kadar pişmiş olan etlerden üretildiği düşünüldüğünde, zararlı bir etki yaratmayacağı fikri doğrudur. Fakat bu durum pastırma ve sucuk için geçerli değildir. Salam, ısıl işlem görmüş etlerden imal edilmektedir ve çiğ tüketilebilir. Elbette ki, çok fazla tüketilmesi durumunda bir takım sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu durum biraz da metabolizma ile ilgilidir.

Salam, tıpkı sucuk gibi, bir pişirme işleminden geçirilir. İçerisinde zararlı mikroorganizmaların oluşmaması için minimum 70 derecede ısıtılmış fırında sıcak havaya maruz bırakılan salam, içerisinde bulunan katkı maddelerinin de etkisiyle uzun müddet dayanabilecek bir hale gelir.

Sağlığa olan zararı ise görecelidir. Şöyle ki, salam çiğ halde çok fazla tüketilirse, bağırsakların bozulmasına neden olabilir. Aynı zamanda yaşça küçük bireylerin çiğ salam tüketmesi, ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Ancak nadiren tüketilen çiğ salamın çok önemli bir olumsuz etkisi de olmayacaktır.

Salam Nasıl Pişirilir?

  • İnce ince dilimlenmiş haldeki salamlar, tavada kolaylıkla pişirilebilmektedir. Bunun için salamların tavaya yapışmaması adına, az miktarda yağ eklenmiş bir tava kullanılabilir.
  • Salamlar tost makinesinde de pişirilebilir. Eğer ekmek arası gibi bir öğün için pişmiş salam arzu ediliyor ise tost makinesi oldukça pratik bir pişirme yöntemi olabilir. Bunun için tost makinesi fişe takılarak iyice ısınması sağlanır ve ardından ısınmış haldeki tost makinesinin içine salam dilimleri yerleştirilir. Ardından üst kapak dilimler üzerine iyice bastırılır. Bir süre beklenir ve salam dilimleri kullanıma hazır hale getirilir.
  • Salam pişirme işlemi genellikle kahvaltı sofraları için uygundur. Özellikle salamlı omlet ya da kaşarlı salam gibi tariflerle çok daha sağlıklı bir şekilde salam tüketimi mümkün olabilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ