Şampanya Nasıl Saklanır?

Şampanya Nasıl Saklanır?

Åžampanya 17. yüzyıldan beri üzümden yapılan özel bir içecektir. Onu özel bir içecek olmasını saÄŸlayan ÅŸey özel ve her yerde yetiÅŸmeyen üzümlerden yapılıyor olmasıdır. Åžampanya üretimi ilk olarak Fransa’da yapılmaya baÅŸlanmıştır. Ä°lk üretildiÄŸi yıllarda sadece üst kesim insanların içebildiÄŸi bir içecekti.

Günümüzde şampanya doğum günü partilerinin, kutlamaların, yılbaşı akşamlarının ve birçok özel kutlamanın başrolündedir. Birçok kesimin rahatlıkta ulaşabileceği fiyata da şampanyalar bulunmaktadır. Eskiden bir şampanya edinmenin zorluğunun nedeni fiyat konusu dışında çok az yerde satılıyor olmasıydı fakat günümüzde çoğu büyük marketten kolaylıkla edinebilmekteyiz.

Şampanyanın üretildikten sonra tüketilmesi için en az bir buçuk yıl bekletilmesi gerekmektedir. Şampanya satın alırken dikkat etmemiz gereken iki önemli konu vardır. Birincisi piyasada şampanya adı altında satılan köpüklü şaraplarda olduğu için alacağımız şampanyanın mutlaka içeriğini okumalıyız.

Ä°kinci olarak ÅŸampanya alırken kendimize “ÅŸampanyayı kısa sürede tüketecek miyiz?” sorusunu sormamız gerekmektedir. Satılan ÅŸampanyaların çoÄŸu uzun süre saklamaya uygun deÄŸillerdir. Bunlar orta kaliteli ÅŸampanyalardır. Orta kaliteli ÅŸampanyalar ideal bekleme süresine ulaÅŸtıktan sonra satışa sunulurlar  ve bu nedenle aldıktan en fazla 3-4 ay içerisinde tüketmemiz gerekmektedir. Bir de özel ÅŸampanyalar satın alabiliriz bu ÅŸampanyalar 10 yıl kadar saklanabilirler. EÄŸer ÅŸampanyayı uygun olmayan ortamda ve beklemesi gereken süreden fazla bekletirsek kötü bir tat ile karşılaÅŸabiliriz. AÅŸağıda saklama ortamının nasıl olması gerektiÄŸi detaylı bir ÅŸekilde anlatılmaktadır.

Şampanya Nasıl Bir Ortamda Saklanmalıdır?

Şampanyayı normal bir odada saklamak istiyorsanız eğer o odanın çok fazla güneş almayan bir oda olmaması gerekmektedir. Nem dengesinin de sabit tutulması oldukça önemlidir. Bunun için penceresi olmayan bir oda ya da perdelerinin siyah ve kalın kullanılmış olmalıdır. Şampanyaların bulunduğu odanın karanlık ya da az ışık alan bir oda olması gerekmektedir.

Şampanyanın saklanacağı ortamın ideal sıcaklığı 7-12 derecedir. Sıcaklığı kontrol etmek için odaya bir sıcaklık ölçer koymanız tavsiye edilebilir. Uygun nem, sıcaklık ve ışık sağlandığında saklanmaya uygun şampanyalarınızı yıllarca saklayabilirsiniz. Şampanyanın muhafaza edileceği rafların metal ya da tahta olmaları tercih edilmektedir.

Åžampanya Servis Edilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şampanya servis edilmeden önce mutlaka 6-8 derece olacak şekilde soğutulmalıdır. İstenilen soğukluğa ulaştıktan sonra servis edilmeden 20-40 dakika önce yarısı buz yarısı su olan bir kovaya bir avuç kadar tuz konulmalı sonrasında bu şekilde bekletilmelidir. Servis edilirken flüt biçimli kadehler tercih edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ