Sırtımda Morluklar Var Sebebi Ne Olabilir?

Sırtımda Morluklar Var Sebebi Ne Olabilir?

Vücutta herhangi bir noktada meydana gelebilen morluklar genellikle travma etkenlerinin sonucu olarak baş göstermektedir. Alınan darbe veya hasarlar(travma etkenleri), morluk oluşumunu tetikleyicidir. Kimi zaman sırt bölgesinde de alınan hasara bağlı olarak morluklar meydana gelebilmektedir. Sırta sert bir cismin temas etmesi(çarpması), sırt üstü sert zemine düşmek gibi pek çok kaza morarmaya sebebiyet verebilir.

Genellikle kol, bacak, sırt ve karın bölgesinde rastlanan morlukların nedeni her zaman travma etkenleri olmayabilir. Travma etkenleri(darbe veya hasar) dışında pek çok etken, sırtta morluk sorununa yol açabilmektedir.

Morlukların Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri(Hasar veya darbe)

Vücuttaki morlukların çoğu zaman nedeni; travma etkenleridir. Herhangi bir bölgeye doğru alınabilen hasar veya darbeler yani fiziksel temaslar, travma şeklinde ifade edilebilmektedir. Morluklara genellikle ağrılar eşlik eder. İyileşme süresi her ne kadar alınan darbenin şiddetiyle o-doğru orantılı olsa da, genellikle kısa süreli görülmektedir.

Uzun Süre Kullanılan İlaçlar

Kan veya cilt üzerinde inceltici etkisi bulunan ilaçların düzenli ve uzun süreli kullanımı, cildin en ufak darbede dahi morarmasına yol açabilmektedir. Aspirin, kan pıhtı önleyici ilaçlar, kortizon içerikli ilaçlar ve E vitamini destek ürünlerinin böyle bir etkisi söz konusudur. Bu sebepten kaynaklanan morlukların tedavisinde genellikle alternatif ilaçlarla tedaviye devam edilmektedir.

Kılcal Damar Çatlaması

Deri altında bulunan kılcal damarların çatlaması, morlukların altında yatan neden olabilir. Özellikle yaşlılıkta ve hormonal değişimlerin söz konusu dönemlerde bu sebepten, vücuttaki morluklara sık rastlanmaktadır.

C Vitamini Eksikliği

Dokuların ve kılcal damarların güçlenmesinde etkili olan C vitamini eksikliği durumunda, morluklar oluşabilir. Dengesiz ve sağlıksız beslenme programlarının akabinde baş gösterebilen C vitamini eksikliği, kılcal damarların zayıflamasını ve dolayısıyla morluk oluşumunu tetikleyici unsurlardan biridir.

Fiziksel bir temas söz konusu olmadan yani travma etkenleri dışında vücutta morluklar beliriyorsa, ihmal edilmemeli konuyla ilgili detaylı tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Farkedilen morluklar, ciddi rahatsızlıkların belirtisi veya sonucu niteliğinde olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ