Uzun Süre Aç Kaldığımda Baş Ağrısı ve Mide Bulantısı

Uzun Süre Aç Kaldığımda Baş Ağrısı ve Mide Bulantısı

Uzun süre aç kalındığında oluşabilen baş ağrısı ve mide bulantısı sorunları genellikle kan şekeri düşüklüğüne işaret etmektedir. Tıp literatüründe hipoglisemi şeklinde ifade edilebilen şeker düşüklüğü, kan şekerinin(glikoz miktarının) normal değerlerinin altında düştüğü durumlarda baş göstermektedir. Daha çok hormonal bozuklukları ve dengesiz beslenme programlarını takiben baş gösteren kan şekeri düşüklüğü; hafif, orta ve şiddetli derecede kendini gösterebilir.

Kan Şekeri Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Kanda bulunan glikoz miktarının normal seyrinden düşük olması olarak bilinen kan şekeri düşüklüğü(hipoglisemi) pek çok nedenden kaynaklı olabilir. Diyabet hastalarında sık görülmektedir. En bilindik nedenleri; dengesiz beslenme programları ve kullanılan bazı ilaçlar(diyabet ilaçları gibi).

  • tiroid bezinin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesi
  • karaciğer ve böbrek hastalıkları
  • çok fazla alkol kullanımı
  • hipofiz bezinin tam anlamıyla faaliyet gösterememesi(az çalışması)
  • uzun süreli stres veya sinirlilik hali(psikolojik etkenler)
  • çok fazla sigara içmek
  • uzun süreli açlık

Kan şekeri düşüklüğü kimi zaman tiroid bezi, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabilmektedir. Fakat gündelik hayatta sık görülebilen kan şekeri düşüklüğü çoğunlukla beslenme düzensizliklerinden kaynaklanmaktadır. Öğünlerin arasının uzatılması, vücudun uzun süre aç bırakılması gibi durumlarda sık görülmektedir.

Kan Şekeri Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 farklı şekilde incelenen kan şekeri düşüklüğü rahatsızlığının belirtilerini ayrı ayrı ele aldık.

Hafif derecede kan şekeri düşüklüğü: Genellikle uzun süreli açlık ertesinde görülen kan şekeri düşüklüğüdür. Halk arasında fazlaca rastlanan hafif derecede kan şekeri düşüklüğünün en bilindik belirtilerinden biri; terlemedir. Terleme dışında güçsüzlük, sinirlilik, baş ağrısı ve mide bulantısı, bulanık görme gibi belirtiler de görülebilir.

Orta derecede kan şekeri düşüklüğü: Beslemedeki düzensizliklerden daha ciddi sorunları takiben ortaya çıkar. Odaklanma sorunu, dikkat dağınıklığı, asabiyet gibi belirtilerle kendini gösterir.

Şiddetli derecede kan şekeri düşüklüğü: şiddetli derecede kan şekeri düşüklüğü; bilinç kaybı, nöbet ve inme gibi daha ciddi sorunlarla baş gösterebilmektedir. Bu denli şiddetli olan kan şekeri düşüklüğü, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Uzun süre aç kaldığımda baş ağrısı ve mide bulantısı” şikayeti daha çok kan şekeri düşüklüğüne işaret etmektedir. Gün içinde öğünler arasındaki zamanın fazla uzatılmaması ve dengeli beslenme programlarının takibi, oluşabilecek kan şekeri düşüklüğünü önleyicidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ