Yaş Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi

Yaş Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi

YaÅŸ mayalı ile hazırlanmış poÄŸaça ile instant maya ile hazırlanmış poÄŸaça arasında çok ciddi tat farklılıkları olmasa da yapılışlarında farklılıklar vardır. Size aÅŸağıda yaÅŸ maya ile hazırlanabilir, kolay ve pratik bir poÄŸaça tarifi verdik. Adımları dikkatli bir ÅŸekilde takip ederek kısa sürede poÄŸaçanızı hazırlayabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz 🙂

Yaş Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi

Yaş maya ile poğaça hazırlamak aslında oldukça basittir ve diğer tarifler ile arasında pek bir fark yoktur. Yalnızca yaş mayalı hamurlarda, yaş mayanın iyi bir şekilde eritilmiş olması önemlidir. Buna dikkat ederseniz siz de oldukça lezzetli ve sorunsuz poğaçalar elde etmiş olursunuz.

Malzemeler:

  • 1 paket yaÅŸ maya,
  • 1 su bardağı sıvı yaÄŸ,
  • 1.5 su bardağı ılık süt,
  • 1 su bardağı ılık su,
  • 4 yemek kaşığı toz ÅŸeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • Un (alabildiÄŸi kadar),
  • Çörek otu.
    İçi için ise;
  • Peynir,
  • Maydanoz.

Yapılışı:

  • Burada öncelikle ılık süt, ılık su ve yaÅŸ mayayı bir kap içerisine alın ve karıştırın. Daha sonrasında ise ÅŸekeri de atarak iyice karıştırmalı ve maya ile ÅŸekerin tamamen erimesini saÄŸlamalısınız. Sütü poÄŸaça yapmaya baÅŸlamadan önce buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında bekletmek de sütün ılıklaÅŸmasını saÄŸlayacaktır. Dilerseniz de cezvede sütünüzün ılık olmasını saÄŸlayabilirsiniz.
  • Maya ve ÅŸeker eridikten sonra ise sıvı yaÄŸ ve tuzu eklemeniz gerekiyor. Bu ÅŸekilde de karıştırdıktan sonra yavaÅŸ yavaÅŸ un eklemeye baÅŸlayabilirsiniz. Un ölçünüzü abartmamaya özen göstermelisiniz. Yani hamur cıvıklığını kaybedene dek un eklemelisiniz. Bu ÅŸekilde yoÄŸurduktan sonra hamurunuzun kabarması için dinlenmeye bırakmanız gerekiyor. Bu dinlenme esnasında hamurun miktarına göre geniÅŸ bir kap tercih etmenizi öneririz. Hamur kabardığı zaman kabından taÅŸmanızı engellemiÅŸ olursunuz böylelikle.
  • Hamuru yarım saat kadar kabarması için dinlendirdikten sonra ise artık poÄŸaçanıza ÅŸekil vermeye baÅŸlayabilirsiniz. Ceviz büyüklüğünde parçalar alarak içerisine peynir ya da istediÄŸiniz farklı bir iç katabilirsiniz. Bu poÄŸaçaları ise öncesinde hazırlamış olduÄŸunuz yaÄŸlanmış tepsi veya yaÄŸlı kağıt üzerinde dizmelisiniz.
  • En son iÅŸlem olarak üzerini çörek otu ile süsleyip 180 derecede piÅŸirebilirsiniz.

Poğaçanın Bayatlamaması İçin Ne Yapmalı?

Poğaçalar hamur işi gıdalar olduğundan, doğru bir şekilde muhafaza edilmez ise kısa içinde bayatlayabilir ve tadını kaybedebilir. Bu yüzden her zaman hava almasını, açıkta kalmasını engellemeniz gerekmektedir. Poğaça saklarken buzdolabına ihtiyaç yoktur, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz fakat eğer kapaklı kap içerisinde saklayamıyorsanız şayet, buzdolabı poşetlerinde saklamanızı öneririz. Plastik kaplarda saklanmasını açıkçası çok önermiyoruz, çünkü bazı plastikler maalesef yiyecekler üzerinde terleme yapabiliyor. Bu durum da yiyeceklerinizin görüntüsünü etkiliyor hatta bazen lezzetini de. Bu konuda da hassas olmanızı tavsiye ederiz.

Eğer poğaçalarınızın bayatlamaya başladığını fark ettiyseniz, kısa sürede tüketmek adına tost yapabilir ya da direkt ısıtarak tüketebilirsiniz. Fakat poğaça yapacağınız zaman mümkün olduğunca aşırıya kaçmamaya çalışmamalısınız, böylece daha kısa sürede tüketmiş olursunuz ve poğaçalarınız da ziyan olmaktan kurtulmuş olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ