Kolda Kitle

Kolda Kitle

Kollar gün içinde en aktif kullanılan organlardır. Sürekli ve daimi olarak dış ortamla temas halinde olduklarından darbe ve kazalara oldukça müsaittirler. Kolda oluşabilen kitle, yumru veya şişlikler daha çok travma etkenlerinin sonucu olarak görülmektedir. Kollara doğru alınan darbe veya hasarlar, kitle oluşumunu tetikleyicidir. Meydana gelebilen şişlik(kitle) ağrısız olabileceği gibi kimi zaman ağrılı da hissedilebilmektedir.

Kimi zaman herhangi bir fiziksel temas(darbe, hasar) olmaması rağmen kolda kitle sorunu baş gösterebilmektedir. Travma etkenleri dışında lenf bezlerinin şişmesi halinde de kollarda kitleler oluşabilmektedir. Vücudun mekanizma sistemi olan bağışıklık sisteminin önemli yapılarından olan lenf bezlerinin şişmesi halinde koltuk altı bölgesinde şişlik, kitle göze çarpar. Lenf bezlerinin(nodüllerinin) şişmesi çoğunlukla enfeksiyonel sorunların habercisi niteliğinde olmaktadır. Koltuk altı, kasık ve boyun gibi vücudun farklı noktalarında lenf bezleri bulunmaktadır.

Kolda Kitle Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri

Gündelik hayatta sürekli olarak dış ortamla temas halinde olan kollara doğru alınabilecek darbe veya hasarlar, kolda şişlik oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Sert bir cismin kola çarpması veya kola doğru ağır bir eşyanın düşmesi gibi durumlara bağlı olarak kolda kitle sorunu baş gösterebilmektedir. Travma etkenlerine bağlı oluşan şişlik, her ne kadar alınan darbeyle ilintili olsa da genellikle kısa sürelidir ve kendiliğinden geçmektedir. Şayet çok ciddi bir darbe alınmışsa, kitle kesinlikle göz ardı edilmemeli ve doğru tedavi yöntemi için bir an önce uzman doktora başvurulmalıdır.

Kist

Vücudun herhangi bir bölgesinde baş gösterebilen kistlere, kol bölgesinde de rastlanabilmektedir. İçi dolu sıvı kesecikleri olarak bilinmektedir. Kist tıbbi terimi duyulur duyulmaz, paniğe ve endişeye kapılınır. Kistlerin her zaman kötü huylu olacağı algısı olduğundan, endişe duyulmaktadır. Halbuki kistler her zaman kötü huylu olmayabilir. Kolda farkedilen kitle, kist habercisi olabileceğinden kesinlikle gözardı edilmemeli ve en kısa sürede doğru tetkik-tedavi için uzman doktora başvurulmalıdır.

Kolda kitle şikayeti genellikle travma etkenleri ile ilgilidir. Fakat herhangi bir fiziksel darbe olmaması rağmen şişlik, yumru belirebilir. Bu durum kist gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi niteliğinde olabileceğinden, kesinlikle ihmal edilmemeli ve en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR