Alçıpan Nasıl Yapılır?
Alçıpan, inşaat sektöründe kullanılan en önemli malzemelerden birisidir. Kartonlu alçı levha olarak bilinen alçıpan duvar ve tavan yapıldıktan sonra düzgün gözükmesi ve boyanma kolaylığı sağlanması açısından sıklıkla tercih edilen bir üründür.
Alçıpanların tercih edilmesine en çok katkı sağlayan özellikleri ise hafif ve yangına dayanaklı bir ürün olmasıdır. Bu nedenle de sıvanın yerini alarak duvar materyali olarak kullanılmaktadır. Alçıpanın temel malzemesi alçı taşıdır ve alçı taşı doğal bir madendir. Alçı taşının keşfi ise antik zamanlara dayanmaktadır.
Alçıpan Nasıl Yapılır?
1-)Hammadde Temini
Alçıpan yapımında ilk adım ham maddenin elde edilmesidir. Bu nedenle alçıpan yapımın ilk süreci taş ocaklarında başlamaktadır. Taş ocaklarında çıkarılan alçılar yumuşak taş olarak çıkarılmaktadır. Uygun olan arazilerden çıkarılan alçı taşları önlük adı verilen bir arazide toplanır.
2-)Taşların Alçıya Dönüşmesi
Önlük bölgesinde toplanmış olan yumuşak alçı taşları bir taşıyıcıya aktarılır. Alçı taşları bu taşıyıcıda geçirdikleri süre içerisinde büyük taş parçaları kırılarak küçük parçalar elde edilir. Elde edilen küçük parçalar büyük bir varilin iç kısmına aktarılır ve bu silindir içerisinde alçı taşlarının üzerinde bulunan nemi %10’a kadar alarak alçıyı beyaza dönüştürür.
3-)Nemin Giderilmesi
Beyaz renge dönüşen alçı taşları güğüm adı verilen bir ocağa gönderilir. Bu ocak sayesinde taşlarda kalmış olan nem miktarlarının giderilmesi sağlanır. Bunun için alçılar bu ocak içerisinde 150 derecelik ısı ile yakılır.
4-)Karıştırıcı
Karıştırıcı aşaması alçının kullanılacağı alana göre en uygun şekilde hazırlanmasını sağlayan aşamadır. Bunun için karıştırıcı adı verilen haznenin içinde su bulunmaktadır ve bu suyun üzerine çeşitli toz kimyasallar, kimyasal sabun tozu ve mineral eklenmektedir. Bu malzemelerin oranları ise mamülün istenilen yapıda olmasını sağlar. Kimyasal sabun tozu ürünün içinde hava kabarcıkları oluşturarak daha yumuşak olmasını sağlar.
5-)Alçının Hazırlanması
Karıştırıcıda hazırlanan karışım güğüm adı verilen ocaktan farklı olarak yapılmaktadır. Güğümden çıkan alçı farklı bir hazneye alınarak paneller ile karıştırılır ve bu şekilde alçının daha kolay elde edilmesi sağlanmış olur.
6-)Alçıpanların Oluşumu
Güğümden çıkarak paneller sayesinde oluşmuş olan alçı ile karıştırıcıda hazırlanmış olan karışım aynı haznede buluşarak birbirlerine iyice karışması sağlanır. Eşit yoğunlukta bir karışım elde edildikten sonra sandviç adı verilen tabakalar üzerine bu karışım dökülür. Alçı karışımın döküldüğü bu kağıtlar kalın ve sert kağıtlardır.
7-)Şekillendirme
Alçıpanlar kullanılacakları alana göre farklı boyutlarda ve şekillerde kesilebilirler. Bu nedenle en son aşama olarak alçıpanların şekillendirme aşaması bulunmaktadır. Bunun için makineler ayarlanarak istenilen boyutlarda alçıpanlar elde edilir.