Ayak Tarak Kemiği Kırıkları
Ayak tarak kemikleri beş uzun ve beş kısa kemikten meydana gelen bir yapıdır. Tıpta ayak tarak kemik kırıkları metatars kırıkları olarak bilinmektedir. Genellikle ayak tarak kemiğinde oluşan kırıklar acil serviste yapılan ilk muayenede atlanır ve oluşan kırıklar anlaşılamaz.
Ayak tarak kemiği kırıkları;
- Ayağın üzerine sert ve ağır bir yükün düşmesi sonucunda meydana gelebilir.
- Ayak ile yapılan ters bir hareket sonucunda oluşabilir.
- Ayağın üzerine düşme ya da farklı şekilde düşerek ayak dokusunun zedelenmesi sonucunda oluşabilir.
- Ayak bileğinin burkulması sonucu ayağa düşen yükün artması da kırık sebepleri arasında sayılabilmektedir.
Ayak tarak kemiği kırıkları özellikle sporcularda sıkça karşılaşılan bir durumdur. En sık karşılaşılan kırık ise 5. metatar kırığıdır. Bu kırık jones kırığı olarak da adlandırılmaktadır. Cerrahi müdahalenin gerekli olup olmaması kırığın boyutuna göre değişmektedir.
Ayak tarak kemiği kırıklarında;
- Ayak bölgesinde hassasiyet
- Ayakta şişlik, morarma oluşumu
- Ayak bölgesinde ağrı duyulması özellikle ayağın üzerine basıldığında giderek artan ağrı gözlenmektedir.
Ayak Tarak Kemikleri Kırıkları Tedavisi
Ayak tarak kemiklerinde meydana gelen kırıkları çoğu zaman doktor muayenesinde anlaşılmaz ve gözden kaçar. Bu aşamada kişinin hikayesini doğru ve düzgün bir şekilde anlatması doktorun teşhisi doğru bir şekilde koyması için çok önemlidir.
Ayak tarak kemiklerinde meydana gelen kırıkların boyutuna göre cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Cerrahi müdahaleler aynı zamanda yanlış kaynayan ayak tarak kemiklerinin düzeltilmesi için kullanılmaktadır.
Ayak tarak kemiklerindeki kırıkların fiziksel müdahale ile tespiti sonrasında doktorun tam olarak emin olması için röntgen çektirmesi gerekmektedir. Bu aşamadan sonra kırık olan bölgenin alçıya alınması yaklaşık olarak 4-6 hafta alçıda kalması gerekmektedir. Bu aşamada kişinin alçıda olan ayağını kullanmaması, üzerine gerekmedikçe basmaması iyileşme süreci için çok önemlidir.