Halı Temizliğinde Püf Noktalar
Halı temizliği esnasında yapılan hatalar halının dokularının bozulmasına, var olan lekelerin kalıcı hale gelmesine ya da yayılmasına, halının kullanım ömrünün kısalmasına ve renginin solmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple halılara zarar gelmemesi için temizleme işlemine dikkat edilmesi, temizleme işlemi esnasında kullanılan maddelerin dikkatlice seçilmesi gerekmektedir.
Halıların temizliği esnasında kullanılan malzemelerin seçimine halıların türüne göre karar vermek gerekmektedir. Yün halılarda kullanılacak malzemeler ile sentetik halı temizliğinde kullanılacak malzemeler asla aynı olmamaktadır. Bu seçime dikkat edilmezse halının dokusunda kalıcı zararlar meydana gelebilir.
Halının etkili ve pratik bir şekilde temizlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Siz de halılarınızı pratik bir şekilde temizlemek istiyorsanız, aşağıda anlatılan püf noktalara dikkat ederek halı temizliklerinizi gerçekleştiriniz.
1-)Öncelikle Süpürün
Halılarınızı silme ya da yıkama işleminden önce muhakkak elektrikli süpürge ile süpürme işlemi gerçekleştiriniz. Bu işlem temizleme işleminizi daha da kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda halının tüyleri arasına sıkışan pisliklerin yukarı doğru çıkmasını ve bir çoğunun temizlenmesini sağlamaktadır.
2-)Doğal Malzemeler Kullanın
Halıların temizlenmesi için kullandığınız malzemelerin doğal malzemeler olmasına dikkat ediniz. Kimyasal içerikli malzemelerin kullanılması halının renginde değişiklikler meydana gelmesine, halının tüylerinin sertleşmesine neden olabilmektedir.
Bu sebeple doğal sabunların ya da kimyasal özellikte olmayan doğal ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Halıların silinmesi ya da yıkanması esnasında sirke, karbonat ve doğal sabunlar kullanılabilmektedir.
Temizleme işlemi esnasında kullanacağınız malzemenin halıya zarar vermediğinden emin olmak için öncelikli olarak küçük bir noktada deneme yapınız. Deneme sonucu olumlu ise tüm halı yüzeyinde kullanınız.
3-)Havalandırın
Halıların silinmesinden sonra yapılan hatalardan en büyüğü havalandırma işleminin yapılmamasıdır. Bu şekilde nemli halılar kapalı alanlarda kendi kendine kurumaya çalışır. Bu esnada sık sık kötü koku oluşumu meydana gelir. Aynı zamanda bu durum halı üzerinde mikroorganizma oluşumuna da sebep olabilir. Sağlığınız açısından da bu duruma dikkat ediniz.
NOT: Halılarınızın tüylerinde temizleme işlemi sonucunda sertleşme meydana gelebilir. Bu durum özellikle kimyasal maddelerin kullanılması sonucunda meydana gelir. Bu durumu önlemek amacıyla yumuşatıcı maddelerin kullanılması yararlı olabilmektedir. Yumuşatıcı özelliği olan doğal maddelerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız doğal malzemelerin renk değiştirici ve ağartıcı olmamasına çok dikkat ediniz.