Pişmiş Balık Dolapta Kaç Gün Saklanır?
Pişmiş balık uzun süre saklanabilecek bir gıda değildir. Mümkün olduğunca tüketilecek kadar yapılması ve çiğ halde saklanması sağlık açısından daha doğrudur.
Pişmiş Balık Dolapta Kaç Gün Saklanır?
Pişmiş balığın çiğ bağlığa göre saklanma ömrü çok daha kısadır. Eğer balıklarınız arttıysa ve daha sonra tüketmek istiyorsanız, bunun için en sağlıklı saklama süresi 1 gün olacaktır. 1.günün sonunda saklanan balık yavaş yavaş bozulmaya ve kokmaya başlayacaktır. Bu koku buzdolabınızdaki diğer yiyeceklere de bulaşabileceğinden, hatta buzdolabınıza sinebileceğinden bu konuda oldukça az bir süre tanımanız, doğabilecek problemlere karşı sizi koruyacaktır.
Balıklarınızı pişirirken tüketecek kişi sayısına göre pişirmeniz artmasını engelleyecektir. Bu yüzden her zaman tüketeceğiniz kadar almaya ya da pişirmeye özen göstermelisiniz.
Pişmiş Balığın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
1-)Kokusu
Pişmiş balığın bozulduğunu biraz öncede bahsetmiş olduğumuz gibi direkt olarak kokusundan anlayabilirsiniz. Koku o kadar ağır ve kötüdür ki kolaylıkla buzdolabının içine ya da evin her yerine sinebilecek bu kokudur.
2-)Görüntüsü
Pişen balık durdukça grileşir ve lezzetli gözükmeyen bir görüntüye sahip olur. Zaten bozulmuş ise direkt kokusu dikkatinizi çekeceği için görüntüsü daha ikinci planda kalacaktır.
Pişmiş Balık Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pişmiş balık saklarken ilk dikkat etmeniz gereken şey, balığı saklayacağını kaptır. Balığı en uygun saklayabileceğiniz kaplar cam kaplardır. Plastik maddeden üretilmiş kaplar, aynı zamanda balığın kokmasına da neden olabilmektedir. Özellikle ucuz plastikler. Saklarken balığın hava ile temas etmemesi oldukça önemlidir. Bunun yanında herhangi bir gıda ile de temas etmemesi, bozulabilme durumunda diğer yiyeceklerin zarar görmesini engelleyecektir.
Balığı saklayabileceğiniz bir diğer alternatif yöntem ise folyodur. Folyoya sarmış olduğunuz balığı yine buzdolabında bu şekilde de muhafaza edebilirsiniz.
Çiğ Balık Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Pişmemiş balığınızı dondurucuda saklarken buzdolabı poşetlerinden yardım alabilirsiniz. Bunun dışında alüminyum folyoya sararak saklamanızda balığı hava almasını engelleyecektir. Fakat her iki şekilde de balığınızı saklarken kesinlikle hava ile temasından kaçınmalısınız. Aksi takdirde ne kadar bir şekilde sarmış olursanız olun, poşette ya da folyoda herhangi bir delik ya da yırtık varsa balığınız bozulacaktır.
Balığı saklarken dikkat edilmesi gereken bir diğer ayrıntı da balığın miktarıdır. Yani örneğin elinizde fazla miktarda hamsi varsa bunları bir arada saklamak hem zor olacaktır hem de kullanım açısından sizi zorlayabilir. Bu yüzden porsiyonlara ayırarak saklamanız her zaman daha doğrudur.
Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Balığınızı alırken her zaman güvendiğiniz bildiğiniz bir yerden alışveriş yapmaya çalışın. Böylece herhangi bir şekilde sürpriz ile karşılaşma riskiniz en az seviyeye inecektir.
- Mümkün olduğunca hareket eden balık tercih edin. Böylece balığın tazeliği konusunda herhangi bir endişe yaşamamış olursunuz.
- Aldığınız balığın gözlerinin solgun olmaması oldukça önemlidir. Eğer gözler grileşmiş ya da solgun bakıyorsa, o balığın bayatlamaya başladığını anlayabilirsiniz.
- Balığı almadan önce dokunun. Eğer fazla yumuşak ise yine o balığı almamalısınız.