Mayalanan Yoğurt Sulu Olursa Ne Yapılmalı?

Mayalanan Yoğurt Sulu Olursa Ne Yapılmalı?

Laktik asit bakterilerinin etkileşimi sonucu oluşan fermente bir süt ürünü olan yoğurdun biyolojik değeri oldukça fazladır. Fermente süt ürünlerinde etkinliği olan laktik asit bakterilerinin faydaları yüzyıla yakın bir süredir, insanlık tarihinde bilinmektedir. Tarihte sağlığın temeli olarak bilinen yoğurdun faydaları arasında kilo kontrolüne yardımcı olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sindirim sistemini iyileştirmek, diş yapısını ve diş etlerini daha sağlıklı hale getirmek, göz kararmalarını iyileştirmek, yüksek tansiyonu önlemek gibi olumlu etkiler vardır. Sanayi tipi yani hazır üretilen yoğurtların içerisinde bulunan katkı maddeleri ve koruyucu maddeler yüzünden en sağlıklı yoğurt üretimi olarak evde mayalandırılarak yapılan ev yapımı yoğurt gösterilmektedir. Ancak ev yapımı yoğurtlarda her zaman aynı kıvamı tutturmak pek de mümkün olmamaktadır.

Mayalanan Yoğurt Sulu Olursa Ne Yapılmalı?

  • Evde yaptığınız yoğurdu cam kavanozlarda mayalandırdıysanız ve kıvamı istediğiniz gibi değil de sulu olduysa, hazırlamış olduğunuz yoğurdu cam kavanoza koyduktan sonra ağzı açık bir biçimde, minimum ısı derecesinde ayarlanmış fırına koyunuz ve 6,5 saat beklettikten sonra cam kavanozunuzun ağzını kapattıktan sonra buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra kıvamını düzeltebilirsiniz.
  • Cam kavanozlarda mayalandıran ev yapımı yoğurtların kıvamının sulu değil de daha yoğun olması için mayalandırmak için eklediğiniz yoğurt miktarını daha çok ekleyerek yoğurdunuzun daha kıvamlı olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sağlık açısından daha besleyici olan ev yapımı yoğurdunuzun kıvamının sulu olduğu durumlarda kurtarıcı olan bir başka yöntem de yoğurdunuzu mayalamış olmuş kap ile beraber içi kaynayan su dolu ile olan daha geniş bir kaba koyarak kaynatmak olacaktır. Kısa sürede kıvamı daha sert bir hal alacaktır.
  • Yapımı daha ekonomik olan evde yapmış olduğunuz ve kıvamını tutturamadığınız yoğurdunuzun kıvamını daha katı bir hale getirmek için yoğurdunuz mayalandıktan sonra kullandığınız kabın ağzına havlu kağıt koyup bir lastik yardımı ile sabitledikten sonra buzdolabında bekletiniz ve yoğurdunuzu çok fazla hareket ettirmemeye özen gösteriniz.
  • Evde yapmış olduğunuz yoğurdunuzun kıvamını sulandırmamak için yapabileceğiniz bir başka taktik ise yoğurdunuzu tüketeceğiniz miktarda, küçük parçalar halinde mayalandırmak olacaktır. Ayrıca yapmış olduğunuz yoğurdunuzu servis ederken tahta kaşık kullanmanız yoğurdunuzun sulanmasını engelleyecektir.
  • Yoğurdunuzu mayalandırmak için kullandığınız sütün derecesi de yoğurdunuzun kıvamında etkisi olan bir faktördür. Ortalama olarak 45 derece civarlarında yani eli ne yakan ne de yakmayan bir ısıda olan sütü kullanmanız yoğurdunuzun kıvamlı olmasına katkı sağlayacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ