Sabah Uyandığımda Ağızdan Kan Gelmesi

Sabah Uyandığımda Ağızdan Kan Gelmesi

Sindirim sisteminin giriş boşluğu olarak bilinen ağızdan kimi zaman kan geldiğine şahit olunmaktadır. Ağızdan kan gelmesi şikayeti diş veya diş eti rahatsızlıklarından olabileceği gibi ağız sayesinde dış ortama açılan organlardan kaynaklı sorunlar da olabilir. Diş rahatsızlıklarının yanı sıra yemek borusu, akciğer ve solunum yolu organlarında oluşabilecek sorunlar(tahriş, enfeksiyon vs..) ağızdan kan gelmesine yol açabilir.

Sabahları Ağızdan Kan Gelmesi Neden Olur?

Ağızdan gelen kanın; öksürme ile mi yoksa kusma esnasında mı geldiği gibi pek çok detay tanı aşaması için büyük önem taşımaktadır. Öksürme ile kan gelmesi söz konusuysa; akciğer, soluk borusu ve gırtlak bölgelerinde oluşabilecek sorunlardan şüphe duyulur. Kusma esnasında kanamanın gerçeklenmesi halinde ise, mide ve on iki parmak bağırsağında meydana gelen kanamalardan şüphelenilir.

Akciğerden Kaynaklı

Gelen kanın yapısı ve rengi de, tanı için değerlendirilen bulgular arasındadır. Ağızdan gelen kan köpüklü bir yapıda ise akciğer rahatsızlıklarından şüphe duyulur. Akciğer sürekli olarak hava ile temas halinde olduğundan, kanama köpüklü olabilir.

Mide ve Yemek Borusundan Kaynaklı

Şayet ağızdan kan gelmesi durumu, öksürme veya öğürme sonrası meydana geliyorsa yemek borusu ve mide rahatsızlıklarından şüphe duyulur. Özellikle fazla alkol tüketen kişilerde mideden ötürü kanama sorunu fazlaca görülmektedir.

Ağızdan kan gelmesinin diğer nedenleri şunlardır;

  • gastrit,
  • diş eti rahatsızlıkları,
  • yemek borusu ve midede bulunan varisler,
  • aşırı alkol tüketimi,
  • siroz,
  • tümörler,
  • peptik ülser.

Ağızdan Kan Gelmesi Tedavi Yöntemleri

Ağızdan gelen kan vakalarında tedavi yöntemi, tamamen şikayetin altında yatan sebebe bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer kanama sorunu diş etinden kaynaklıysa, ağız içi temizliğine dikkat etmek ve dişlerinizi düzenli fırçalamak dahi yeterli olabilir. Şayet dişlerden kaynaklı bir kanama mevcutsa da, diş temizliğine dikkat etmek ve bir süre sert yiyecekleri(ayva, elma vs.) tüketmekten uzak durmak etkili olacaktır. Ancak ağızdan gelen kanın daha ciddi sağlık sorunlarından(akciğer hastalıkları, tümör vs.) kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda uzman hekimden profesyonel destek almanızda yarar vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ