Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Morartı

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Morartı

Safra kesesi besinlerin, özellikle yağların sindirimini sağlayan enzimlerin depolanmasını sağlar. Bu enzimler karaciğerde üretilir safra kesesinde depolanır. Gerekli görüldüğü zaman safra kanalı yardımıyla mide ya da ince bağırsağa salınır.

Ancak bazı durumlarda safra kesesi görevini yerine getiremez. Özellikle safra kanalında meydana gelen tıkanma sonucu safra kesesi fonksiyonunu yitirir. Bazı durumlarda bu tıkanıklık ilaçlar ile açılabilse de genellikle safra kesesi cerrahi bir yöntem ile alınır.

Safra kesesi rahatsızlıklarında kişi genellikle;

  • Çabuk yorulur, bitkindir
  • Sürekli sindirim problemleri yaşar
  • Hazımsızlık en büyük şikayetidir.

Bu şikayetleri uzun süredir yaşayan kişilerde safra kesesi ameliyatı kaçınılmaz bir sondur. Safra kesesi ameliyatı sonrası birçok komplikasyon gelişebilmektedir.

Safra kesesi ameliyatı sonrasında;

  • Safra sızıntısı olabilir. Bu sorun genellikle ameliyat esnasında olmaktadır. Çözüm olarak drenaj kullanılır.
  • Pankreatit görülebilir. Pankreatit genellikle safra taşlarından kaynaklı meydana gelmektedir. Bazı safra kesesi ameliyatları sonrasında da görülmektedir. Pankreatit sonucunda pankreas görevini tam olarak yerine getiremez kan şekeri yükselir ve hazımsızlık meydana gelir.
  • Safra ameliyatları sonrasında kronik ishal çok sık görülmektedir. Kronik ishal genellikle birkaç yıl devam etmektedir. Hastanın rahatlığı için bu süre zarfında antidiareik ilaç kullanımı gerekmektedir.

Safra kesesi ameliyatı sonrası morartı oluşumu çok gözlenmektedir. Özellikle cerrahi bölgenin gerçekleşmiş olduğu abdominal bölgede oluşan morartılar genellikle 2-3 hafta içerisinde geçmektedir.

Safra kesesi ameliyatı sonrası oluşan ancak 3 aydır geçmeyen morartılar o bölgede bir problemin olduğunun ya da ameliyat esnasında karaciğere zarar verilerek pıhtılaşma faktörlerinin etkilendiğinin bir göstergesi olabilir. Bu gibi uzun süreli geçmeyen morartılarda acilen doktorunuza danışınız ve gerekli tetkikleri yaptırınız.

Safra kesesi ameliyatları sonrasında kişi safra asitlerinin azalması durumundan dolayı ciddi hazımsızlık problemleri çekebilir. Bu gibi durumlardan dolayı kişi safra kesesi ameliyatından sonra beslenme alışkanlığını değiştirmeli, yağlı gıdalardan uzak durmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ