Bit Neden Olur? Nasıl Temizlenir?

Bit Neden Olur? Nasıl Temizlenir?

Daha çok okul dönemindeki çocuklarda görülen saç biti, kolay şekilde birinden diğer kişiye bulaşabilir. Kafa derisinde yaşayan saç bitleri, kan emerek yaşamlarını sürdürürler. Asalak olarak ifade edilen bitler, eklem bacaklı yapıdadırlar. Yalnızca saç derisinde değil, sakal ve göğüs kıllarında da saç biti görülebilmektedir. Vücudun farklı bölgelerindeki kıllarında görülen bitler, saç bitlerine nazaran daha küçük yapıda ve beyaz renktedir.

Bitlerin insan derisine kısa zamanda yapışma gibi bir özelliği söz konusudur. Halk arasında sık görülen saç biti probleminde, saç derisine bitlerin yapışmasından/konuşlanmasından ötürü sinir bozucu bir durum oluşur. Bitlenme, kişinin hem toplum içinde özgüven eksikliği hissetmesine hem de kendini sürekli rahatsız hissetmesine neden olur.

Bit Neden Olur?

Bitlenmenin ki özellikle saç bitinin yalnızca yıkanmayan ve kirli saçlarda oluştuğuna inanılır. Oysa ki temiz saçta da bitlere rastlanabilmektedir. Hijyen eksikliği, saçların uzun süre yıkanmaması gibi etkenlerin sonucu olarak saç biti oluşabilir. Saç temizliği dışında ise bulaşıcı yollarla saçlarda bitlerin türemesi durumu oluşabilir. Saç biti olan bir kişi ile yakın temas kurulması sonucunda bitlenme sorunu baş gösterebilir.

Bitlenme Nasıl Anlaşılır?

Bitlenmenin en bilindik belirtisi, kaşıntı hissiyatıdır. Saç derisinin sürekli kaşınması ve kaşınmayı takiben kızarıklık-yara oluşumu saç bitine işaret eder. Kafa derisinde şiddetli ve sık aralıklarla kaşıntı söz konusuysa, bitlenme olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Bit Nasıl Temizlenir?

Bit İlacı

Saçlarınızda bitlenme tespit edildikten sonra size en yakın eczaneye giderek, önerilen bit ilacını alabilirsiniz. Bit ilacının nasıl kullanılacağına dair geniş bilgi alınması ve prospektüsün detaylı incelenmesi, bitlenmeden kurtulmak için oldukça önemlidir. İlaç uygulanmadan önce saçların kir ve yağlardan kesinlikle arındırılması, temizlenmesi gerekmektedir. Saçınızı iyice yıkadıktan sonra kurulayın ve önerilen bit ilacını uygulamaya başlayın.

Saç biti ilacı, kafa derisinde yaşayan asalak bitleri temizlemekte oldukça etkilidir. Ancak aynı şeyi sirkeler yani bit yumurtaları için söylemek pek mümkün değildir. Uygulanan ilacın ardından sirkeli suyla saçlarınızı yıkayın. Sirkeli su sayesinde saçlardaki bitlerin yok olması tetiklenmiş olur.

Zeytinyağı

Bit ilacından sonra en yaygın doğal yöntemlerden biri; zeytinyağıdır. Saçlarınıza zeytinyağı ile masaj yapın, ovun. Saçlarınızı bir havlu veya streç film ile sararak, 1 gece kadar bekleyin. Sabah uyandığınızda saçlarınızı, sirkeli su ile yıkayın ve durulayın. Bu doğal sayesinde saçlarınızdaki sinir bozucu bitlerden kısa zaman içinde kurtulabilirsiniz.

NOT: Bilinçsizce bit ilacı alınması önerilmez. Bit ilacı alırken uzman doktora veya eczacı kişiye danışılması tavsiye edilir. Ayrıca sirkeli suyun, uzun süre saçlarınızda durmamasına dikkat ediniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ