Polip ve Hamilelik

Polip ve Hamilelik

Polip oluşumu vücudun herhangi bir yerinde gerçekleşebilir. Kadınlarda genellikle rahim içi ve rahim ağzında olmak üzere iki ayrı polip oluşumu gözlenmektedir. Polipler birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişen boyutlarda var olabilir. Yapılan ultrason tetkikleri ile poliplerin boyutunun tespit edilmesi çok kolaydır.

Polip ve hamilelik bazı kadınlarda sıkça karşılaşılan bir problemi yansıtmaktadır. Rahimde var olan polipler kimi zaman hamileliğin gerçekleşememesine sebep olmaktadır. Genellikle büyük boyutlardaki polipler hamileliğin oluşmasını engeller. Bu durum daha çok poliplerin rahimde kapladığı yer ile alakalıdır. Bebeğin yerleşeceği alanı poliplerin kaplaması bebeğin gelişimini önlemektedir.

Küçük polipler genellikle hamileliği etkilememektedir. Çoğu zaman incelemeler esnasında dahi bu tarz küçük polipler farkedilmez. Ancak bazı olgularda küçük poliplerin birkaçının birleşmesi ve büyümesi söz konusu olabilir. Bu tarz polipler tıpkı büyük bir polip gibi görev almaktadır.

Küçük polipler bazen tüp bebek uygulaması yapılmadan önceki tetkiklerde farkedilebilir. Bu poliplerin herhangi bir sorun oluşturmaması için tüp bebek tedavisinden önce rahimde bulunan bu polipler alınır.

Polip Tedavisi

Özellikle kadınlarda rahim içi ve rahim ağzında bulunan polipler kısırlığa neden olabilir. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalara göre rahim ağzında meydana gelen poliplerin kısırlık ile bir bağlantısı bulunmamaktadır.

Rahim içerisindeki tıp dilindeki adı ile endometrial polipler kısırlık ile alakalı olabilir. Bu tarz poliplerde poliplerin konumundan çok rahim içerisindeki kapladığı alan yani büyüklüğü önem taşımaktadır.

Büyük boyutlardaki poliplerin gebelikte sorun çıkarmaması, bebeğin gelişeceği rahim içerisindeki alanı kısıtlamaması için alınması gerekmektedir. Bazı polipler doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar ile kısa süre içerisinde eriyerek yok olmaktadırlar. Bazı olgularda ise polipler ilaç ile erimeyecek kadar büyüktür. Böyle bir durumda poliplerin cerrahi operasyon ile alınması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ